Slagkracht brandweerpost Ermelo verhoogd

ERMELO/ REGIO - De kans op natuurbranden wordt steeds groter. Dat zeggen experts. Zij waarschuwen ook dat dergelijke branden onbeheersbaar kunnen worden. Ons klimaat wordt langzaam warmer en droger. Ook de neerslag wordt steeds extremer. Dit is echter niet voldoende om de droogte van de natuur te compenseren. De stijgende temperaturen in combinatie met het stijgende neerslagtekort zorgen voor grote risico’s op natuurbranden.

Vraag is of de Veluwe daarop voorbereid is. Samen met nog 21 gemeenten maakt Ermelo onderdeel uit van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Natuurbrandbestrijding en -beheersing is een onderwerp waaraan gemeenten binnen de Veiligheidsregio samenwerken. Dit gebeurt samen met de andere veiligheidsregio’s in Gelderland, provincie Gelderland en brandweer Nederland. Natuurbrandbestrijding maakt een belangrijk onderdeel uit van het oefenprogramma van de betrokken brandweerposten, zodat zij adequaat kunnen optreden bij een daadwerkelijke natuurbrand. Daarnaast beschikken de posten in de regio over passende voertuigen en materiaal en zijn buurposten waar nodig aanvullend aan elkaar.

Risicovol gebied

Ruim een jaar geleden trok het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) al bij de provincie aan de bel. De Veluwe zou een risicovol gebied vormen als het gaat om grote natuurbranden. Het instituut stelde dat hulpdiensten en overheden dit beter moesten regelen. Hierbij gaf men als mogelijke oplossing het stimuleren van bepaalde begroeiing, een gevarieerd landschap en goed onderhouden vluchtwegen. Er wordt momenteel gekeken naar het vervangen van brandbare vegetatie voor minder brandbare vegetatie, maar ook van het maken van stoplijnen in de natuur die de brand beheersbaar houden.
 

Combi tankautospuiten vervangen

Brandweerpost Ermelo beschikt momenteel over twee combi tankautospuiten. Deze voertuigen kunnen voor zowel de basis brandweerzorg als voor natuurbrandbestrijding worden ingezet. De voertuigen van Ermelo worden vervangen door een tankautospuit-basis (TS-Basis) en een specialistisch natuurbrandvoertuig. Tijdens het natuurbrandseizoen wordt de TS-Basis omgewisseld voor een combi-tankautospuit. Door deze wissel wordt in de periode dat er een verhoogd risico op natuurbrand is de slagkracht van brandweerpost Ermelo verhoogd. Daarnaast beschikken omliggende brandweerposten ook over natuurbrandvoertuigen, die bij een melding van een natuurbrand in bijvoorbeeld Ermelo, kunnen worden ingezet. Dit is conform het besluit van het Algemeen Bestuur van VNOG en het daaruit opgestelde Materieelspreidingplan voor de operationele brandweervoertuigen.