Handen uit de mouwen voor groenere omgeving 

ERMELO – Op de Groevenbeekse heide werden zaterdag morgen jonge bomen uitgegraven. Het betrof zaailingen van berken, eiken en andere veelal inheemse bomen. De jonge boompjes zijn vervoerd naar een bomenhub in Nunspeet. Van daaruit worden ze herplant door het hele land.

In de natuur groeien veel jonge zaailingen op plaatsen waar ze het niet redden of waar ze niet gewenst zijn. ,,Als we deze boompjes op de Groevenbeekse heide hun gang laten gaan, dan groeit hier een bos en verdwijnt de hei,” vertelt boswachter Henk Jan Zwart. Hij steunt het initiatief van Meer Bomen Nu en begeleidt vrijwilligers die helpen bij het uitsteken van de jonge bomen. Zaailingen verdwijnen nu vaak in de versnipperaar, maar verplanten kan natuurlijk ook. Meer Bomen Nu verspreidt de bomen over heel Nederland. Van kinderboerderijen tot bedrijventerreinen en van achtertuintjes tot beginnende voedselbossen.

Handen uit de mouwen

Eén van de vrijwilligers om bomen uit te steken is Lourens de Wolf. ,,Het is prettig om op zaterdagmorgen lekker in de natuur fysiek bezig te zijn.” Hij is ook vrijwilliger bij Landschapsbeheer Gelderland. Het is een gemêleerd gezelschap, jong en oud zet de schop in de heidegrond. Zo zijn er ook een aantal leerlingen van Christelijk College Groevenbeek die hun handen uit de mouwen steken. En het is echt nuttig en nodig want de natuur produceert ieder jaar een overdaad aan zaailingen. Wanneer deze onder deskundige ecologische begeleiding met vrijwilligers worden verzameld en elders geplant, kan er met weinig middelen een geweldige uitbreiding van natuur worden gerealiseerd.

Van kansarm naar kansrijk

Meer Bomen Nu verplant inmiddels al een aantal jaren overdadige zaailingen, slieten en stekken van kansarme naar kansrijke plekken bij boeren en burgers. Waar de berk of meidoorn op de ene plek niet gewenst is, staat een ander er om te springen! Zo vergroent Nederland sneller. Dat is ook goed voor klimaat en biodiversiteit. Meer informatie: www.meerbomen.nu