Vaccineren tegen Vogelgriep mag bijna, maar hoe te realiseren?

ERMELO – Bij steeds meer gevonden dode kokmeeuwen wordt vogelgriep vastgesteld. Er worden ondertussen dagelijks meerdere dode vogels gevonden en die aantallen nemen steeds meer toe. Dit zegt Petra de Jong van de Dierenambulance Noord-West Veluwe. Maar ze krijgen ook meldingen van andere soorten vogels met vogelgriep.

,,We hebben kokmeeuwen gevonden en vinden er steeds meer, wel dagelijks een paar,´´ vertelt De Jong aan Ermelo van NU. ,,Op Strand Horst vonden we de eerste dode kokmeeuw in ons gebied, maar we verwachten dat het de komende tijd flink zal toenemen.´´ De Jong waarschuwt om dode en zieke dieren vooral te laten liggen en niet aan te raken, maar de dierenambulance te bellen. ,,Wij halen ze op en voeren ze af in beschermde pakken, want het virus kan overgaan van dier op mens.´´ De verspreiding van het virus neemt al fors toe, maar het is vooral een groot risico omdat binnenkort het broedseizoen begint waarbij de vogels dichter op elkaar gaan zitten. De medewerkers van de Dierenambulance hebben ook al besmette aaseters gevonden zoals marters en vossen. ,,Een reden te meer om voorzichtig te zijn,´´ waarschuwt De Jong nogmaals.

Variant

Vogelgriep komt elkaar jaar wel voor maar ´dooft´ zomers uit. ,,Afgelopen jaar zagen we helemaal geen afname,´´ aldus De Jong. ,,We zagen brandganzen letterlijk uit de lucht vallen, en de vogelgriep bleef het gehele jaar rond.´´ De besmettingen zouden dus drastische gevolgen kunnen hebben voor de populatie omdat deze de afgelopen jaren achteruit is gegaan. De genoemde kokmeeuw staat nog niet op de rode lijst, maar zit wel in de gevarenzone. De Jong weet niet hoe dit te stoppen. ,,Dat is de grote vraag, dat weet niemand nog. Net als andere virussen, muteert het en we weten niet wat het gaat doen. Het is wel duidelijk dat het einde van deze griep nog niet in zicht is. De Dierenambulance Noord-West Veluwe bestrijkt een groot gebied, van Nijkerk, Zeewolde tot Hattem, en de meldingen nemen alleen maar toe.

Vaccineren

Hoewel de Europese Commissie besloten heeft om vanaf 12 maart onder voorwaarden toe staat dat pluimvee gevaccineerd mag worden tegen vogelgriep, is dit niet eenvoudig. De vraag is of er wel dierenartsen zijn om te vaccineren, en de grote vraag: onder welke voorwaarden mag er gevaccineerd worden. Het afgelopen jaar zijn er in 26 landen meer dan 46 miljoen dieren preventief gedood en dat moet volgens veel mensen stoppen. Gezonde dieren doden is tegen natuurlijk, dus daar moet een einde aan komen. Het besluit van de Europese Commissie is hiermee een mijlpaal in de strijd tegen vogelgriep.