Politiek verslaggever is luis in de pels 

ERMELO - De Ermelose journalist Gerard Beverdam (45) kreeg woensdagavond de Anne Vondelingprijs uitgereikt door de Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Deze nationale prijs voor de politieke journalistiek ontving Beverdam voor zijn analyses waarmee hij in duidelijke taal en zonder vooringenomenheid kwesties die in Den Haag en in het land spelen weet te duiden. Gerard Beverdam is politiek verslaggever van het Nederlands Dagblad.

Natuurlijk is het voor de Ermelose journalist een kroon op zijn werk. Hoewel hij wist dat er artikelen van hem waren ingestuurd, kwam de prijs voor hem onverwacht. Woensdagavond mocht hij het beeldje en de bloemen in Nieuwspoort in ontvangst nemen. Beverdam is overstelpt met felicitaties van vakgenoten, maar ook uit de politieke hoek. De jury merkt op dat Beverdam zijn stukken schrijft ‘met een groot gevoel voor context en historie waardoor de lezer altijd wel iets leert van zijn bijdragen’. De jury: ‘Dat Beverdam dit doet voor een krant met een uitgesproken christelijke identiteit en niet schroomt politici uit de christelijke hoek aan te spreken, zorgt voor een frisse en soms verrassende kijk’. Daarnaast beschrijft hij vaak de tegenstellingen tussen stad en land en deed dit al ver voordat het ‘mode’ was om dat te doen.

Niet cynisch

In zijn toespraak zei Beverdam dat de politiek kritisch gevolgd moet worden, en dat dat in het bijzonder geldt voor wie regeringsverantwoordelijkheid draagt of tegen de macht aanschurkt. ,,Christelijke journalistiek moet daarom niet de slippendrager, maar de luis in de pels van de politiek zijn - en dus ook zeker van de christelijke politiek.” In zijn toespraak noemt hij de landelijke politiek een ‘Haagse bubbel’. ,,Ik ben niet cynisch over de politiek; daar moet je - zeker als journalist - voor waken. Maar ik geniet er stiekem van als ik politici bezig zie die niet opgaan in het spel, maar die -soms ook in stilte- dingen régelen: die beseffen dat de politiek om de levens van mensen draait - en niet andersom.” Gerard Beverdam genoot van de uitrijking woensdagavond. Het schrijven van zijn speech had hij net binnen de deadline gehaald. Vooral het feit dat hij dit feestelijke moment mocht beleven in aanwezigheid van zijn ouders die al op leeftijd zijn, maakte het voor hem heel bijzonder.

Recht en gerechtigheid 

De winnaar van de Anne Vondelingprijs loopt al heel wat jaren mee. Recht en gerechtigheid vindt Beverdam een belangrijk thema. Hij schrijft vanuit een eigen kleur: ,,We zijn Christelijk betrokken, maar geheel onafhankelijk.” De politiek verslaggever behoort met het winnen van deze prijs tot een illuster gezelschap met onder anderen Ferry Mingelen, Ciska Dresselhuys, Joop van Tijn en Max van Weezel. In de NOS uitzending Met het Oog op Morgen noemt hij dit heel eervol. ,,Het is heel leuk om in dit rijtje genoemd te worden.” Overigens gaat hij gewoon door met het schrijven van zijn kritische achtergrondverhalen. ,,Ik zit goed op mijn plek bij het Nederlands Dagblad, ik heb er veel vrijheid,” aldus Beverdam. De Anne Vondelingprijs is een naar de Partij van de Arbeid-politicus Anne Vondeling genoemde prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan journalisten die de politiek op een heldere manier weten te verwoorden. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500 en een bronzen beeldje. Dit beeldje is een ontwerp van Bep Sturm-Van de Bergh.