'Het is een bak werk, maar we krijgen er heel veel energie van' 

ERMELO – Winnaar van de eerste Ermelose Kwist is het team ‘De ark van stekeltje’ onder aanvoering van teamcaptain Marco van Dijk. Met een grote wisselbeker, een envelop met 500 euro gesponsord door Douchezaak en een kleurrijke bos bloemen stond het team woensdagavond in de kantine van EFC’58 in de spotlights.

Op sportpark De Zanderij werden onder enorme belangstelling een aantal antwoorden getoond en kon iedereen genieten van clips en foto’s; het resultaat van de Kwist. De organisatie lichtte verschillende opdrachten en puzzels toe met een knipoog en een gezonde dosis humor. Natuurlijk werden ook de verschillende prijzen uitgereikt.

Beweging

Dat het fenomeen dorpsquiz hele volksstammen in beweging kan brengen bleek afgelopen weken ook in Ermelo. De Kwist Ermelo werd gespeeld met bijna duizend deelnemers. Het feit dat ook de prijsuitreiking door honderden mensen bezocht werd, was voor de organisatie een teken dat er een vervolg moet komen. En wel volgend jaar. ,,Het is een bak werk, maar als organisatie hebben we veel energie gekregen van iedereen die zo enthousiast heeft meegedaan,” vertelt Natalie Overkamp tijdens de uitreiking. ,,Ook alle berichtjes die we na afloop hebben ontvangen, heeft ervoor gezorgd dat we niet twee jaar willen wachten voor een volgende editie.” De organisatoren en ook de deelnemers hebben vanwege corona drie jaar moeten wachten op de eerste Kwist. ,,Hierdoor waren veel teams niet meer compleet, sommigen moesten zich terugtrekken. Dat willen we niet weer meemaken,” aldus Overkamp.

Verbinding

Tijdens de Ermelose dorpsquiz ontstond er een flinke competitie tussen families, vriendengroepen, verenigingen, maar ook bedrijfsteams en straten. Meedoen was natuurlijk belangrijker dan winnen. ,,Er was een gezonde dosis fanatisme, maar tegelijkertijd ontstond er ook een sterke verbinding. Het was leuk te zien hoe jong en oud samenwerkten,” legt Overkamp uit. ,,Om dat laatste is het ons natuurlijk te doen.” Tijdens de prijsuitreiking woensdagavond werd een video van de clip Dancing Queen getoond, een clip waar ieder team een eigen versie van gemaakt had. Ook moesten de deelnemers met GPS tracking een dier maken. ,,We zien wel een aantal verbeterpunten,” reageerde de teamcaptain van team 50 na afloop. ,,We zijn volgend jaar zeker beter voorbereid.”
Als laatste eindigde team 26, de Lanterfanters. Dit team mag bij HondenHobby een privé les met hond volgen. De creativiteitsprijs, een High Beer (namens BidFood), is gewonnen door team 28, Kwistutwel. De derde prijs, (150,00 euro gesponsord door MD Fashion & Shoes) ging naar Quizlamitische extremisten. De tweede prijs is gewonnen door D.A.A.D. (250,00 euro gesponsord door Van Winkoop). Dit team won overigens ook het wijnpakket van Wijngaard Telgt.