VVN Verkeersexamen Immaterieel Erfgoed

ERMELO – Dinsdag 4 april werd het praktisch verkeersexamen afgenomen. Alle Ermelose basisscholen vaardigden leerlingen van groep 7 en 8 af, in totaal zo’n 270 kinderen. Helaas deed zich een incident voor, waarbij een leerling werd aangereden bij controlepost 6 op de hoek Stationsstraat-Horsterweg. Het meisje raakte gelukkig niet ernstig gewond.

Een lid van het VVN-bestuur is ter plekke aanwezig geweest. De fiets van de deelnemer raakte, evenals de auto beschadigd. Uiteraard is deze leerling zeer geschrokken en ze heeft het praktisch verkeersexamen niet afgemaakt. De start en finish van het examen was net als voorgaande jaren op de parkeerplaats van de Rehobothkerk. De eerste examenkandidaten startten om 08.30 uur. Het examen duurde tot ca 15.00 uur.

Wegwijs

,,Hiermee geven we kinderen een belangrijke basis voor een veilige deelname aan het verkeer. Dit is belangrijk, omdat dit een leeftijd is waarop we ze bewust moeten maken van hun eigen rol in het verkeer en van verkeersgedrag. Vanaf deze leeftijd gaan kinderen vaker zelfstandig op de fiets naar school of naar een sportvereniging en ze fietsen langere afstanden. Het is essentieel dat we ze van jongs af aan ondersteunen met ‘wegwijs’ worden. Zij zijn immers de (zelfstandige) verkeersdeelnemers van de toekomst,’’ zegt Mark Harbers, Minister van Infrastructuur & Waterstaat.

Erfgoed

Het VVN Verkeersexamen, wie is er niet mee opgegroeid? Een belangrijk moment in de verkeersontwikkeling van kinderen, waar ze hun leven lang profijt van hebben. Deze week wordt voor de 91e keer op bijna alle basisscholen het VVN Verkeersexamen. Het examen bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte waarvoor kinderen gemiddeld 11,8 uur oefenen. Onderzoek leert dat het VVN Verkeersexamen binnen het basisonderwijs vandaag de dag een dikke acht scoort.

Fietsland

Met de 91e editie van het VVN Verkeersexamen is het inmiddels Immaterieel Erfgoed. Het hoort bij Nederland fietsland en is bovendien één van de eerste échte examens die een kind in groep 7 of 8 aflegt.