'Het voelt als een comfortabele jas'

ERMELO – Zijn eerste honderd dagen als burgemeester zitten erop. Hans van Daalen raakt ingeburgerd in Ermelo. Binnenkort verhuist hij ook van Amersfoort naar Ermelo. En hoewel hij nog dagelijks kennismaakt met organisaties en verenigingen, raakt hij ook al aardig thuis met het Ermelose leven. ,,Ik voel me ook al thuis,” vertelt Van Daalen. ,,Dat was overigens al vrij snel, hoor!” Hij gaat als het even kan op de fiets naar zijn afspraken.

,,Ik herken de open mind van de Ermeloërs zoals het bij mijn aantreden geschetst werd.” De eerste weken waren wat onwennig, maar Van Daalen ontmoette vooral veel enthousiaste mensen. Toch klopt niet alles wat de burgemeester bij zijn benoeming te horen kreeg. ,,Vooral niet dat het in Ermelo allemaal zo moeilijk gaat.” Van Daalen maakt hiermee een verwijzing naar de ‘langlopende dossiers’. ,,Wij helpen onszelf niet door er een etiketje op te plakken. We moeten stap voor stap besluiten nemen. Wat ik vooral zie is een gemeenteraad die het hart op de juiste plek heeft. Zij willen vooral het beste voor Ermelo.”

Balans

Toch komt de gemeente Ermelo met regelmaat negatief in het nieuws. Van Daalen wil absoluut niet wijzen naar de journalisten. ,,Toch hoop ik dat de media ook oog heeft voor het feit dat geprobeerd wordt iets op te lossen.” Wat hem betreft gaat het hier om balans. ,,Maar de media staat hierin niet op zichzelf.” Natuurlijk mocht hij als kersverse burgemeester lintjes knippen bij PLUS Berntsen en bij TOP sport- en dansschool. Hij ging tijdens de Provinciale Statenverkiezingen langs de stembureaus. Traditiegetrouw adopteerde hij het eerste lammetje van de Ermelose schaapskudde. Ook mocht hij inwoners feliciteren met hun naturalisatie. Ondertussen is hij behoorlijk ingewerkt. ,,Het voelt als een comfortabele jas!”

Koningsnacht

De vertrouwenscommissie noemde Van Daalen bij de aanstelling een ‘rustige, gedegen en betrouwbare bestuurder met droge en onderkoelde humor’. Dat is ook wat hij de afgelopen maanden heeft uitgestraald. ,,Ik vind het mooi om naar buiten toe het aanspreekpunt te zijn. Als burgemeester ben je er op verdrietige en blije momenten. Ik wil er zijn voor mensen, dat doe ik namens de gemeente.” Hij verheugt zich op Koningsnacht en Koningsdag. ,,Ik heb er veel over gehoord, we gaan het nu ervaren!”