Overeem moet 'ontspullen' 

ERMELO/ STAVERDEN - Op 5 mei vindt er op landgoed Staverden een veiling plaats van boeren spullen. De veiling wordt gehouden bij boerderij De Molen, Staverdenseweg 287. Op dit boerenerf hebben Jan en Ada Overeem decennia lang een boerenbedrijf gerund. Aan de Uddelermeerweg, op boerderij De Meerhoeve, zette zoon Jan en zijn vrouw Karin samen met hun kinderen het bedrijf voort. Maar binnenkort komt daar een einde aan. Na 83 jaar komt er een einde aan het ‘boeren’ van de familie Overeem op landgoed Staverden. Daarom worden een honderdtal spullen geveild door een veilingmeester.

De regelgeving heeft ervoor gezorgd dat het gezin van Jan en Karin Overeem genoodzaakt was het bedrijf te verplaatsen naar Zwiggelte. Voor de familie is het tijd om afscheid te nemen van huifkarren, rijtuigen, een arreslee, paardentuig, boeren gereedschap en machines. De grootste drijfveer is dat zoon Pieter het bedrijf van zijn ouders wil voortzetten. Hij runt inmiddels met zijn broer Ruben het boerenbedrijf in Drenthe, terwijl dochter Anne Jen zorgt voor het reilen en zeilen op de Staverdense boerderij. Haar toekomst ligt overigens op een agrarisch bedrijf in Stolwijk. ,,Het ontbreken van een toekomstperspectief is voor ons de belangrijkste reden voor vertrek,” vertelt Jan Overeem. ,,Het begint te wennen, maar natuurlijk is dit met pijn in het hart.” Overeem is geboren en getogen op Staverden en runde met zijn gezin jarenlang een natuur inclusief bedrijf. ,,De kracht van ons bedrijf is ook dat we dit met de hele familie hebben opgebouwd,” vult Karin Overeem aan. ,,Het is elke keer een puzzel om het kloppend te krijgen, maar dat kan omdat je het met elkaar doet.”

Molenzicht

Jan Overeem sloot in 2004 een maatschap waardoor twee boerderijen De Molen en De Meerhoeve op Staverden werden samengevoegd tot één agrarisch bedrijf. Jan en Karin Overeem bouwden op de Meerhoeve een potstal met een skybox waar ze heel veel belangstellenden een kijkje gunden in het bedrijf. Dat zal na de verhuizing verdwijnen. Ook op boerderij De Molen zal een en ander veranderen. Bewoners Jan en Ada Overeem verhuizen naar Molenzicht. ,,Het Geldersch Landschap en Kastelen heeft andere plannen. Het bezoekerscentrum wordt een informatiecentrum en ook de inrichting van het landgoed zal veranderen. Zo zullen de schuren achter de boerderij verdwijnen en komt er meer parkeerruimte. De verhuizingen zorgen ervoor dat er ‘ontspult’ moet worden. Daarom organiseert de familie Overeem op vrijdag 5 mei een Boerenerfhuis. De veilingmeester zal vanaf 11 uur ruim honderd kavels onder de hamer brengen. De veiling vindt plaats aan de Staverdenseweg 287 op Staverden. Bezichtigen kan vanaf 9.00 uur.