Begraafplaats behoudt parkachtige setting

ERMELO - Als de gemeente Ermelo niets doet, dan is het laatste graf op de algemene begraafplaats rond 2028 zijn gedolven. Daarom moet zowel de begraafcapaciteit worden vergroot en worden graven geruimd, dat is onderdeel van de begraafcyclus.

De wettelijke grafrusttermijn van twintig jaar is voor deze graven ruimschoots voorbij. Het ruimen van graven is geen sinecure. De stoffelijke resten worden opgegraven en herbegraven in een algemeen verzamelgraf. ,,Ik begrijp dat het gevoelig ligt,” vertelt wethouder Ronald van Veen. ,,We willen dit dan ook goed en uiterst zorgvuldig doen.” Van Veen vertelt, terwijl hij over de Koningsvaren loopt, dat meer dan tien jaar geleden zijn moeder overleed. ,,Het verlies van een dierbare is pijnlijk. De begraafplaats is voor veel mensen een waardevolle plek. Het heeft parkachtige sfeer waar je de overledene kunt herdenken, waar veel gewandeld wordt.”

Herbegraving

Nabestaanden of belanghebbenden van de te ruimen graven zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de ruiming. Met bordjes zijn bezoekers van deze graven gevraagd zich te melden. Vanaf 8 mei starten de werkzaamheden op de Ermelose begraafplaats en worden er 98 graven geruimd. Op verzoek van nabestaanden zal er één herbegraving plaatsvinden in een nieuw graf. De begraafplaats aan de Varenlaan werd in 1917 in gebruik genomen. Het eerste deel is aangelegd in de vorm van een kathedraal. Een bijzondere vorm gezien het feit dat hier een overwegend protestante bevolking was. De authentieke vorm zal ook nu niet worden aangetast. ,,Het oude gedeelte blijft geheel in takt,” aldus Van Veen. Hij vertelt hoe belangrijk bijvoorbeeld de hagenstructuur is en de oude bomen op deze meer dan honderd jaar oude begraafplaats. ,,We kijken naar de mogelijkheden van uitbreiding langs de randen. Er zijn nog een groenstrook en wat kleine bosschages. Ik wil natuurlijk niet ‘over mijn graf heen regeren’, maar we kijken nu richting 2050.”

Werkzaamheden

In 2012 heeft de gemeenteraad besloten om te gaan ruimen. Nu, elf jaar later, starten de werkzaamheden. Dit gaat naar verwachting drie weken duren. De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen 07.00 en 19.00 uur. De stoffelijke resten van de overledenen worden individueel en gelabeld herbegraven in een algemeen verzamelgraf. De persoonsgegevens van de overledenen die het verzamelgraf worden herbegraven blijven beschikbaar. Een verzamelgraf is geen anoniem graf. Tijdens begrafenissen worden de werkzaamheden stilgelegd.

Kunstwerk

Bij het verzamelgraf komt een monumentaal sculptuur, gemaakt door kunstenaar Tirza Verrips. Hij maakte ook het oorlogsmonument op de Woeste Hoeve. De hand van deze beeldend kunstenaar is ook te zien in het monument op begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn.