Denk mee over het speelbeleid 

ERMELO/ REGIO - Een plek vinden om te spelen… Dat kan zelfs in Ermelo soms wel een uitdaging zijn. Vroeger was er op iedere hoek van de straat wel een speelplek te vinden. Gistermiddag hebben álle burgemeesters van Nederland daarom een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat onder druk. Met de brandbrief roept de organisatie burgemeesters op om buitenspelen serieus te nemen, en tijdens de Nationale Buitenspeeldag op 14 juni in gesprek te gaan met kinderen. 

Recente onderzoeken van Jantje Beton hebben uitgewezen dat kinderen steeds minder buitenspelen. Eén op de zes zelfs nooit. Omdat ze geen tijd hebben. Omdat er geen veilige speelplek is. Omdat ze vooral binnen zitten, achter schermen. Er zijn 300.000 kinderen in ons land die nooit buitenspelen. En juist dat willen gemeenten stimuleren. De gemeente Ermelo gaat dit jaar aan de slag om een nieuw beleid te maken voor de openbare speelplekken die in de gemeente liggen. Dit beleid moet toekomstbestendig zijn en gedragen worden door de samenleving. Daarom nodigt de gemeente ouders en de kinderen uit om mee te denken. Wat moet er straks in het nieuwe beleid komen te staan? Waar zijn de toekomstige speelplekken straks te vinden, wat komt er te staan en wie mag er meedenken over hoe het eruit komt te zien? Klik hier voor meer informatie.

Groei

,,Het is schrijnend te zien dat het aantal kinderen dat niet of nauwelijks buiten speelt elk jaar lijkt te groeien," zegt Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Jantje Beton. ,,Buitenspelen is ontzettend belangrijk voor de fysieke, mentale en sociale groei van een kind. Straks hebben we een hele generatie die alleen maar binnen zit, met alle problemen van dien. Juist in grote gemeenten is dat extra belangrijk omdat speelruimte daar schaars is. Waar we enerzijds gemeenten als Gouda en Leiden zien excelleren op het gebied van buitenspelen en speelruimtebeleid, maken we ons tegelijk zorgen over gemeenten die het thema überhaupt niet op de agenda hebben staan. Daarom roepen wij álle burgervaders en -moeders op om buitenspelen serieus te nemen en een actief speelruimtebeleid te voeren in hun gemeente." 

Nationale Buitenspeeldag

De Nationale Buitenspeeldag is een initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon. Deze dag wordt van Nederland één grote speelplek gemaakt, waar vrijwilligers en professionals in het hele land buitenspeelactiviteiten voor kinderen organiseren. Met de Buitenspeeldag worden ruim 100.000 kinderen bereikt. Binnen blijven heeft geen zin, Paramount-zender Nickelodeon en Nick Jr. zetten deze middag te TV op zwart. ,,Zo'n Buitenspeeldag is natuurlijk fantastisch. En ook na deze dag blijven wij ons inzetten, zodat elk kind kan buiten spelen, élke dag," aldus Ensberg-Kleijkers. 

Eerste Buitenspeellied 

Dit jaar is er ook nóg een primeur. Vandaag wordt het eerste officiële Nationale Buitenspeellied gelanceerd, geproduceerd door Kidz Kreative, POPZ en Warner Music. Het lied 'Iedereen naar buiten' is vanaf vandaag te beluisteren én bekijken via YouTube en de bekende muziek apps.