De Zaak van Ermelo schenkt objecten aan Museum Het Pakhuis

ERMELO – Vandaag vond ondernemer Ron van Bruggen van De Zaak van Ermelo een drietal opmerkelijke objecten tussen een aantal ingeleverde spullen. Drie, mogelijk, prehistorische vuistbijlen om precies te zijn. De kringloopwinkel krijgt iedere dag veel spullen aangeleverd, maar dergelijke oude, museale voorwerpen heeft Van Bruggen nog niet gehad. Frieda van Bruggen heeft ze met liefde aan het museum overhandigd.

Voor de ondernemer was het gelijk duidelijk: deze voorwerpen moesten naar het museum. Daar is Museum Het Pakhuis heel blij mee. ,,Dit is ook de plek waar het thuis hoort,” vertelt museumdirecteur Patrick Reeuwijk enthousiast. ,,Het zijn objecten met een enorme geschiedenis en aan de hand van deze vuistbijlen kan het museum het verhaal vertellen.” Voor Reeuwijk is het een week met ups en downs. Het Ermelose museum is voor de politiek momenteel een onderwerp van bezuinigingen. ,,Volgens het college moeten we een ton bezuinigen. Toch laten we ons niet uit het veld slaan. We willen vooral doen waar we goed in zijn,” aldus de museumdirecteur. Aanstaande zaterdag 10 juni organiseert Het Pakhuis een Archeologiedag. ,,Het is nu ook een actiedag om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het belang van dit museum. We doen dit met een aantal andere partijen en willen inwoners en andere belangstellenden laten zien hoe de enorme geschiedenis van de Veluwe in elkaar steekt. Ook kunnen mensen hun eigen vondsten meebrengen en dit door deskundigen laten onderzoeken. Zo kunnen wij ook in kaart brengen wat er waar gevonden is. Dat is belangrijk.”

Duizenden jaren

Reeuwijk benadrukt dat het niet is om vondsten in het museum te krijgen, maar dat hij het graag wil fotograferen en registreren zodat er nog meer puzzelstukjes van de Ermelose geschiedenis op zijn plaats vallen. ,,Sommige mensen denken dat Ermelo pas vijftig jaar bestaat, maar de geschiedenis gaat duizenden jaren terug.” Dat bewijzen ook de vuistbijlen die deze week bij de kringloopwinkel zijn gebracht. Aanstaande zaterdag staat ook de mobiele Archeo Hotspot op het Molenaarsplein en zijn er een aantal archeologen aanwezig om verschillende dateringsmethoden uit te leggen. Ook zal boswachter Henk Jan Zwart van de gemeente Ermelo uitleggen hoe de gemeente bosbeheer en archeologie op elkaar afstemt. Daarnaast is regioarcheoloog Maarten Wispelweij aanwezig om een Kindercollege te verzorgen.

PAN

Reeuwijk is blij dat Ron en Frieda van Bruggen contact hebben gezocht met Het Pakhuis. ,,Het zou zonde zijn als dit verloren was gegaan," aldus de museumdirecteur. De drie vuistbijlen zullen zaterdag voorgelegd worden aan de deskundigen. Dan zal waarschijnlijk duidelijk worden of het om prehistorische bijlen gaat. Hij hoopt dat mensen met bijzondere objecten komen om ze in te kunnen voeren in de nationale database voor vondstmeldingen PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). ,,Het belooft een bijzondere dag te worden met een gevarieerd programma,” zegt Patrick Reeuwijk. ,,En natuurlijk is er bij het museum ook de mogelijkheid de petitie te tekenen, voor wie dat liever niet digitaal doet. We vechten natuurlijk voor behoud van het museum in Ermelo. Er liggen hele mooie ambities en er gebeuren mooie dingen. Maar daar hebben we natuurlijk wel de steun van de politiek voor nodig!” Reeuwijk heeft er vertrouwen in en zal aanstaande woensdagavond de gemeenteraad informeren over de plannen en uitleggen waarom bezuinigen op dit moment niet aan de orde kan zijn.