Kleine vonk kan natuurbrand veroorzaken

ERMELO/ REGIO - Nederland wordt geconfronteerd met een langdurige periode van droogte, wat resulteert in een verhoogd risico op natuurbranden. De combinatie van droge omstandigheden en winderig weer maakt het mogelijk dat een natuurbrand zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelt, vooral bij harde wind. Dat geldt ook voor de Veluwe waar inmiddels Fase 2 geldt.

Na een nat voorjaar is het al drie weken lang kurkdroog. De weersvoorspellingen geven aan dat er de komende weken nauwelijks regen wordt verwacht. Bovendien blijft er een constante matige tot vrij krachtige wind waaien vanuit het noordoosten. Als gevolg van deze langdurige droogte en de aanhoudende wind hebben de meeste veiligheidsregio's besloten om Fase 2 af te kondigen voor heel Nederland, met uitzondering van de drie noordelijke provincies.

Vonken

De brandweer staat extra paraat met voertuigen om snel te kunnen ingrijpen bij een natuurbrand. Tevens geldt er een verbod op open vuur in de natuur, variërend van barbecues en houtkorven tot wensballonnen en houtvuren. Het voornaamste probleem is de snelle uitdroging van de bovengrond, waar dagelijks drie tot vier millimeter vocht verdampt. In deze omstandigheden is een kleine vonk voldoende om een natuurbrand te veroorzaken.

Preventieve maatregelen om natuurbranden te voorkomen:

- Rook niet in de natuur, vooral niet tijdens droge periodes.
- Maak nooit open vuur in droge gebieden.
- Wees altijd voorzichtig met open vuur. Barbecues en vuurkorven zijn alleen toegestaan op speciale picknick- en vuurplaatsen, of met toestemming van de terreineigenaar op een ruim verhard of zanderig oppervlak.
- Gooi sigarettenpeuken en glas altijd in een prullenbak of neem ze mee naar huis. Hetzelfde geldt voor barbecuekolen en tuinafval.
- Indien u kampeert in de natuur, zorg altijd dat u blusmiddelen bij de hand heeft, zoals een blusdeken, tuinslang, brandblusser of emmer water.
- Parkeer uw auto niet op bospaden, zodat hulpdiensten voldoende ruimte hebben.
- Vermijd het parkeren van uw auto op hoog en droog gras. De katalysator onder uw auto kan al na een korte rit extreem heet zijn, wat brand kan veroorzaken.