'Ik heb me laten dopen omdat ik de afgelopen jaren een zware tijd heb gehad'

ERMELO - Afgelopen zondag hebben in totaal 36 mensen zich op Strand Horst laten dopen. De doop was een gezamenlijk initiatief van de Evangelie Gemeente Ermelo en Youth United uit Harderwijk en Ermelo. Eerst lieten 11 leden van de Evangelie Gemeente zich dopen, variërend van tieners tot ouderen. Daarna was het de beurt aan 21 jongeren van de organisatie Youth United.

Bij beide doop gelegenheden werd een uitnodiging gedaan aan de honderden omstanders om zich ter plekke aan te melden voor de doop. Daarop besloten nog een keer 4 mensen het water in te gaan om de doop te ontvangen. Er is wat gaande onder de jongeren. Jongerenwerker Lennart van der Vegt begon zo’n 25 jaar geleden met Youth United. Het was het zijn verlangen om jongeren uit de omgeving van Harderwijk en Ermelo te helpen hun bestemming te vinden en uit te leven. Zijn initiatief groeide uit tot een gepassioneerde jongerenbeweging, waar momenteel zo’n 350 jongeren aan verbonden zijn. Lennart: ,,Echt fantastisch om te zien hoeveel jongeren er nu zijn en wat het met jongeren doet. Als je vandaag ook weer die verhalen hoort. Dat raakt mij ook elke weer. Ik zie de laatste jaren een sterke groei in aantallen, maar ook in diepgang. In wat het met jongeren doet.” De twee grootste activiteiten van Youth United zijn: Youth Alpha, een programma van de landelijk werkende organisatie Alpha, waarin jongeren kennis maken met het geloof en Roots, het verdiepingsprogramma voor jongeren die meer willen. Dus de inhoud is er, maar vanwaar die stap van jongeren om zich te laten dopen? We vroegen het aan vier dopelingen. Mooi om te zien dat ze allemaal heel verschillende verhalen hebben.

Vrijheid

Bij Wesley en Nicolien ging het proces geleidelijk totdat ze er aan toe waren om zich te laten dopen. Wesley: ,,Het is vrij geleidelijk gegaan. Eigenlijk heb ik de keuze gemaakt bij Roots. Daar heb ik zoveel liefde mogen ontvangen en de Bijbel in mogen duiken. Daar is de keuze bij me ontstaan om me te laten dopen en met Jezus verder te gaan. Dopen geeft zoveel vrijheid. Als je je er echt er in gaat verdiepen dan zie je hoe Jezus je leven kan veranderen”. Nicolien: ,,Ik merkte de laatste tijd dat ik heel erg strugglede met mijn zonden. Dat ik eigenlijk perfect wilde zijn, terwijl dat niet lukte. Dat ik eigenlijk God nodig had en helemaal opnieuw wilde beginnen. Voor mij was het zo dat ik in de kerk wel puzzelstukjes kreeg, maar nooit de hele puzzel kon maken. Op Youth Alpha leer je de basis puzzel te leggen. Dat is zo belangrijk. En tegen jongeren die nog twijfelen wil ik zeggen dat Jezus heel veel van je houdt. Hij is voor jou aan het kruis gestorven en zou het zo nog een keer voor je doen.”

Donker

Bij anderen betekent de doop een totale omslag in hun leven. Zoals bij Esra en Jolien. Jolien: ,,Het leven is voor mij heel erg donker geweest; ik ben altijd heel erg zoekende geweest. God heeft op enig moment tot me gesproken. Ik kon niet anders meer dan me laten dopen. Dan me volledig bekeren. Je kan de deur open zetten voor Gods liefde. Voor Jezus Christus. Hij is er. Welke stappen je daarvoor moet nemen? Geen idee, hij kwam tot mij. Hier zijn geen woorden voor. Dit is liefde, saamhorigheid. Thuis komen. Echt thuis komen.” Esra: ,,Ik heb me laten dopen omdat ik de afgelopen jaren een zware tijd heb gehad. Veel feesten, veel drugsgebruik en veel alcohol gebruik en verkeerde mensen om me heen. Ik probeerde daarmee een leegte op te vullen. Maar ik merkte dat je die leegte zelf niet op kunt opvullen. Daar heb je God voor nodig en Jezus. Bij het Alpha weekend heb ik toen ook de Heilige Geest ontvangen. Ik heb ik genezing ontvangen van tinnitus. Ik had zelf niet heel veel christelijke vrienden. Toen zeiden ze: ga er maar voor bidden. Dat ben ik gaan doen. Ik heb nu een hele groep vrienden om me heen die er altijd voor me is. Ik kan er echt wel van genieten. Ik heb zo’n rust in mij. En ook nu na mijn doop. Ik ben compleet.”