Schatkamers van de natuur lijden onder droogte

Zeldzame plantensoorten maken gebied uniek
ERMELO - Het Verbrande Bos en de Leemputten lijden onder de grote droogte. Het bijzondere natuurgebied is slechts sporadisch toegankelijk voor publiek vanwege de aanwezigheid van zeldzame en kwetsbare plantensoorten. ,,Als het een droge zomer wordt, heb je kans dat planten verdwijnen,” vertelt natuurgids van het Geldersch Landschap Ronald van Veen. ,,En dat zou kunnen betekenen dat ook bijzondere vlinders niet meer terugkomen.”
In het afgelegen gebied van het Verbrande Bos, een uitgestrekt natuurgebied van ongeveer vijf hectare, leidde Van Veen de afgelopen weken enkele groepen door het bijzondere landschap. Nog voordat de belangstellenden het gebied bereikten, werden ze verrast met een schouwspel van zo’n zestig edelherten. Zij hebben voorlopig nog voldoende waterplekken. Maar verschillende plekken, die normaal waterrijk zijn, zijn inmiddels drooggevallen.
Gentiaanblauwtje
De wandelaars genoten niet minder van de kleine bloemen die Van Veen aanwees, zoals de ronde zonnedauw. Wel was dit plantje vele malen groter en talrijker geweest als het niet zo droog was. Halverwege de wandeling ontdekten de deelnemers enkele blauwe gentianen. En toen ook het gentiaanblauwtje gespot werd, was het verhaal compleet. ,,Er staan verschillende planten en insecten op de rode lijst. Het maakt dit gebied daarom uniek, juist omdat ze hier wel voorkomen,” aldus de gids. Ondertussen wees hij planten aan zoals de beenbreek, die op de rode lijst van bedreigde soorten staat.
Proeven
In de Leemputten zijn verschillende kleuren grassen te zien. Dit komt omdat er proeven worden gedaan om de natuurlijke waarden te herstellen. ,,Dit gebied wordt deels met kalk behandeld. Ook worden er stukken afgeplagd. De zaadbank die zich hieronder bevindt, is nog intact. Zaden zijn bestand tegen vorst en hitte. Door de bovenste, verzuurde of bemeste laag te verwijderen, kunnen we de grond armer maken en krijgen bijzondere flora weer de kans om te floreren." Er is inmiddels een bijzondere vegetatie met bijvoorbeeld parnassia, welriekende nachtorchis, vlozegge, blonde zegge, heidekartelblad en geelhartje. Ook komen diverse soorten amfibieën, reptielen en insecten voor zoals de kamsalamander, rugstreeppad, hazelworm en levendbarende hagedis. Om dit zo in stand te kunnen houden, is het gebied niet toegankelijk voor publiek en kan men het alleen bezoeken onder begeleiding van een gids.
- Details
- Geschreven door Natalie Overkamp
- Categorie: Actueel
- Gepubliceerd: 05 juli 2023