'In Den Haag wordt teveel gepraat over cijfers en statistieken'

ERMELO - Iedereen heeft recht op bestaanszekerheid. Toch vallen, ook in Ermelo gezinnen buiten de boot. Dat werd vrijdagmiddag zichtbaar toen 18 gezinnen, ouders en kinderen in Boerderijpret bij elkaar kwamen. Gezinnen die niet in aanmerking komen voor de Voedselbank omdat ze zes euro teveel aan inkomen hebben. Gezinnen moeten rondkomen van tachtig euro per week, een bedrag dat niet is meegestegen met de steeds duurder wordende boodschappen en benzine.

Stichting Helpende Handen schiet hier te hulp. Initiatiefnemer Gerlinda Kok zorgt dat 25 gezinnen wekelijks een tas met levensbehoeften krijgen. Voedsel is de eerste basisbehoefte waarop vaak bezuinigd wordt. De producten krijgt Kok door donaties en sponsoring van lokale ondernemers. De term bestaanszekerheid duikt dagelijks op vanwege de verkiezingen, maar wat partijen hiermee bedoelen is verschillend. Aan de basis gaat het om voldoende inkomen, een woning, onderwijs en zorg. Maar zelfs deze basisbehoefte is voor een aantal mensen niet gegarandeerd. En wie goed luistert, realiseert zich dat het iedereen kan overkomen.

Letterlijk ziek

Paul en Annelies (hun namen zijn fictief) vertellen hun verhaal. ,,Ik ben zelfstandig ondernemer en had een goed inkomen. Een grote opdrachtgever betaalde uiteindelijk zijn rekeningen niet. Zo kwam ik diep in de schulden. Schaamte zorgt ervoor dat je daar niet over praat en het ene gat met het ander vult, tot het niet meer gaat,” aldus Paul. Belastingaanslagen konden niet meer worden betaald waardoor er boetes kwamen, deurwaarders belden aan en de stress sloeg enorm toe. Annelies werd er letterlijk ziek van. Toch blijft het stel, dat twee kinderen heeft, er positief onder.

Cijfers en statistieken

,,Dit is waar je zoveel dingen ziet samenkomen,” vertelt Sarath Hamstra, wethouder Sociaal Domein. Hij organiseerde deze middag bij Boerderijpret samen met een aantal ondernemers. ,,In Den Haag wordt er teveel gepraat over cijfers en statistieken. Kijk rond, dit is de reden waarom ik me verkiesbaar stel voor de Tweede Kamer.” Hij realiseert zich dat er lokaal heel veel gebeurt. Er is een Stichting Leergeld, de Voedselbank, er zijn gemeentelijke regelingen en ook de Diaconie speelt een belangrijke rol. ,,Maar het zijn eigenlijk allemaal lapmiddelen. Structureel moet er iets in Den Haag veranderen. Het is goed dat bestaanszekerheid hoog op de agenda staat.”

Weinig vertrouwen

Alleenstaande vader Gerrit (ook zijn naam is fictief) heeft weinig vertrouwen in de politiek. Na zijn scheiding bleef hij alleen achter in een veel te duur huis, met grote schulden. ,,Ik had geen recht op een sociale huurwoning, geen urgentie. Ik moest uiteindelijk verhuizen, verder weg van mijn kinderen.” Zijn kinderen verblijven drie dagen per week bij hem, maar hij krijgt geen kinderbijslag. Hij kan ze nauwelijks iets geven. Het continue ‘nee’ zeggen valt de ouders allemaal zwaar. Gerlinda Kok springt in waar ze kan. ,,Als er acties op school zijn, zorgen we dat de kinderen gewoon mee kunnen doen. Ze gaan ook naar verjaardagsfeestjes. Maar de vriendinnetjes terugvragen voor hun feestje zit er niet in.”
Volgens Hamstra is er veel werk aan de winkel. Foute keuzes en domme pech kan ervoor zorgen dat iemand in de schulden raakt. ,,Trek eerder aan de bel,” zegt Annelies tegen iedereen die zich herkent in haar verhaal. ,,Het is schaamte wat je weerhoudt. Maar durf te vragen!” Zelf heeft ze veel te lang geworsteld met de financiële problemen. ,,Daar loop je niet mee te koop.” Dat is ook de reden waarom de namen fictief zijn. ,,Ik wil niet dat onze kinderen erop aangesproken worden.” Het gezin staat er positief in. ,,Over vier jaar zijn we klaar met het afbetalen van onze schulden. Daar kijken we naar uit.”

Groeiend probleem

Gerlinda Kok ziet het aantal gezinnen in problemen groeien. Iedere zondag deelt ze tassen vol levensmiddelen uit. ,,Ik heb zeven gezinnen op de wachtlijst staan, maar ik kan er gewoonweg niet meer helpen.” Ze hoopt dat de gemeente Ermelo haar structureel wil helpen om de bestaanszekerheid van gezinnen te ondersteunen. Sarath Hamstra wil graag in gesprek met mensen die in soortgelijke situatie verkeren. ,,Wie zijn of haar verhaal wil doen kan contact met mij opnemen," aldus Hamstra. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Wie meer wil weten over Stichting Helpende Handen: www.shhermeloputten.nl