Met vrijwilligerswerk steun je goede doelen

ERMELO - De Kringloopwinkel bestaat 25 jaar, een stichting die volledig draait op vrijwilligers. Een aantal van hen is betrokken vanaf het eerste uur. ,,Net de winkel van Sinkel,” zegt Lenie Eikenhorst die al ongeveer 25 jaar vrijwilligster is. ,,Wat de winkel zo bijzonder maakt is de saamhorigheid.”

De organisatie werkt om geld te kunnen schenken aan goede doelen. ,,Hier zijn we een schakel in, net een ketting.” Eikenhorst. Ook Hilde Kruizenga vindt het werken in de kringloopwinkel erg leuk. Vooral de diversiteit van de mensen maakt het bijzonder. ,,Je maakt van alles mee. Boze mensen en blije mensen. Het leukst is het natuurlijk als je een klant blij kunt maken met iets waar hij naar op zoek was. Want zoeken is het soms wel. Er komen elke week zoveel spullen binnen. Soms ook dingen waarvan je niet weet wat het is. Het is dan een sport om erachter te komen wat het is. Fijn is het ook dat het een goede doelen kringloop is. Zo hebben we mee kunnen helpen met het inrichten van de huizen voor de Oekraïners.”

Trots zijn ze, de vrijwilligers. Doortje van Dasler: ,,Als eerste geeft het veel voldoening om je met elkaar in te zetten voor de verschillende goede doelen, hoofdzakelijk aan Ermelo gerelateerd. Maar ook het werken met zoveel gemotiveerde collega's met verschillende achtergronden en kwaliteiten geeft je een extra stimulans om jaarlijks weer een groot geldbedrag te kunnen verdelen onder die goede doelen.” Zo heeft iedere vrijwilliger in de loop der jaren een eigen plekje gevonden. Van het sorteren van goederen, elektrische apparaten controleren, oud ijzer verzamelen, kleding uitzoeken en vrachtwagen rijden. Van Dasler helpt graag om alle artikelen op de juiste plek in de winkel te krijgen. ,,Het decoreren van mooie en bijzondere artikelen is wel echt ‘mijn ding’.

 

Ermelo heeft veel campings waarvan gasten regelmatig even aankomen om de inrichting van de caravan aan te vullen. Ook ziet men vaak studenten komen met hun moeders (voor de betaling) en dan later weer blij weggaan met hun eerste kamerbenodigdheden. ,,Soms vinden we iets bij de ingebrachte spullen iets waarbij je behoorlijk zenuwachtig wordt en nader onderzoek door een deskundige toch wel gewenst,” zegt Eikenhorst. ,,In dit geval een munt die volgens de catalogus enige duizenden euro’s waard kon zijn.” Een delegatie van twee man met beveiliging bezocht een taxateur. Deze constateerde dat het geen echte was. ,,Aan de ene kant was er teleurstelling, aan de andere kant veel hilariteit. Voor mij heeft de Kringloop, naast mijn werk in de zorg en nu ik met pensioen ben, al 25 jaar, veel betekend.”