De jacht op de Jaguar

ERMELO – Televisiepresentator Humberto Tan was deze week in Ermelo op bezoek bij kunstenares Fineke ten Napel. Zij heeft in opdracht van Tan een jaguar in brons voor hem gemaakt, die de TV-man zelf bij haar kwam ophalen. Humberto Tan is naast televisiepresentator bij RTL, vaste gastheer bij Champions League-uitzendingen ook fotograaf en documentairemaker. Hij heeft onder meer een passie voor jaguars, een van de grootste katachtige roofdieren die onder meer voorkomen in Tans geboorteland Suriname.

Voor de documentaire De jacht op de Jaguar is hij zo'n vijf keer in Suriname geweest om het dier op de gevoelige plaat vast te leggen. Wat hem overigens niet is gelukt. De Jaguar laat zich zelden zien. Toch heeft hij er een boeiende documentaire over gemaakt die te zien is bij Videoland.

Geroerd

Kunstenares Fineke ten Napel schildert, boetseert en maakt bronzen beelden. Enige tijd geleden was Humberto Tan in Ermelo voor een reportage bij haar dochter Carrie ten Napel en zag daar de door Fineke gemaakte bronzen beelden. ,,Zou je voor mij een bronzen jaguar kunnen maken?’’ vroeg Tan. De Ermelose kunstenares ging met het beeld aan de slag, eerst in was en bracht het vervolgens naar bronsgieters Marius en Joost Bosman in Zutphen. Zij goten er een prachtig beeld in brons van. En deze week kwam Humberto Tan de bronzen jaquar ophalen en was zichtbaar geroerd bij het zien van zijn jaquar. Hij droeg het vervolgens als zijn kindje naar de auto en riep: ,,Deze jaguar krijgt een prominent plekje in mijn werkkamer!’’