Taart en bezoek voor Joost Verstoep

ERMELO - De van oorsprong Amsterdamse Joost Verstoep - Brugman viert vandaag haar 101e verjaardag. Vanmorgen kwam loco-burgemeester Sarath Hamstra haar feliciteren. ,,Een bijzonder moment," aldus Hamstra. Ook de jarige beschouwt deze dag als bijzonder. ,,Ik heb er toch weer een sterretje bij," zei ze. Joost Verstoep woont sinds drie jaar in het Henriëtte van Heemstra huis.

Verstoep is niet honkvast, hoewel ze nu niet meer aan verhuizen moet denken. Maar al tijdens haar tienerjaren verhuisde het gezin Brugman naar Bussum. Daar speelde ze bij toneelvereniging De Bussumse Spelers en ontmoette ze haar man Wim. Na de oorlog ging Wim theologie studeren in Utrecht, terwijl Joost werkte als kraamverzorgster, tot aan hun huwelijk in 1950. Gehuwde vrouwen werden in die tijd geacht te stoppen met werken. Eigenlijk had Joost zelf ook graag door willen studeren, het liefst medicijnen. Maar dat kwam er niet van. Het pasgetrouwde stel verhuisde naar Jorwerd in Friesland. Daar werd dochter Vera geboren.

Verhuizen

Na vijf jaar volgde een verhuizing naar Witmarsum, ook in Friesland. Daar werd dochter Eva geboren. Er volgden nog diverse verhuizingen, meestal na een jaar of 6-7. Naar Assen, Haarlem, Oostvoorne en Blaricum. Na het emeritaat (pensioen) van haar man verhuisde ze naar Dinxperlo en daarna naar Olst. Wim overleed in 2010, kort na hun 60-jarig huwelijksfeest. Joost geniet in Ermelo van de mooie omgeving, Tot haar 100e ging ze graag mee op de duofiets. Voor een wandeling met de rolstoel is ze nog altijd te porren.

Vrienden en kennissen

Dankzij de vele verhuizingen heeft Joost vrienden en kennissen in het hele land, al is die kennissenkring sterk gekrompen, nu ze zo'n hoge leeftijd heeft bereikt. Vandaag viert ze haar verjaardag met de medebewoners. ,,Het weer is niet geschikt om alle kinderen en kleinkinderen uit te nodigen. Ze kunnen niet naar buiten," vertelt ze. Ook vindt ze het jammer dat ze nu niet meer zelf voor haar bezoek kan zorgen. Maar dat doen anderen nu graag voor haar. Joost is altijd een optimist, ze geniet van eten en drinken en ze heeft een goed gevoel voor humor. Ze kan ook wel eens pittig en kritisch uit de hoek komen. Ondanks haar toenemende fysieke beperkingen en ogen die niet veel meer doen, hecht ze nog steeds aan het leven en kan ze genieten van kleine dingen. Joost heeft twee getrouwde dochters, drie kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.