'We waren jarenlang de duurste in Gelderland'

ERMELO – Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld € 938 aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat is € 51 meer dan vorig jaar. Dat maakte de Vereniging Eigen Huis bekend. Landelijk stijgt de Onroerend Zaak belasting (OZB) gemiddeld 8,5%. In Ermelo beperkt de verhoging zich tot 3,5%. ,,We hanteren een andere rekensom,” vertelt wethouder Hugo Weidema. Hierbij houdt hij rekening met het feit dat de waarde van woningen evengoed al enorm gestegen zijn.

De waarde van een woning wordt ieder jaar vastgesteld. Die woningwaarde steeg de laatste jaren fors doordat de huizenprijzen stegen. Woningeigenaren betalen hierover OZB. Dit percentage verschilt per gemeente. In Gelderland is Brummen koploper. Die verwacht dit jaar 16,1 % meer op te halen uit heffingen en belastingen. Zo moet het begrotingstekort beperkt blijven. In Ermelo wordt verwacht dat men 20,4 miljoen euro binnen harkt. Dat is 5,6% meer dan vorig jaar. Putten verwacht 12,2 miljoen euro aan belastingen binnen te halen. Dat is slechts 1,3% meer dan in 2023. ,,We waren jarenlang de duurste gemeente in Gelderland,” aldus Weidema. ,,We willen dit vooral temperen.” De rioolheffing wordt dit jaar in Ermelo helemaal niet verhoogd.

Stijging WOZ-waarde

Vooral de WOZ-waarde, die door de enorme druk op de woningmarkt, fors is toegenomen, heeft grote invloed op de hoogte van de OZB. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning begin 2023 een jaar geleden € 368.000. Dat is 16,1 procent meer dan een jaar eerder.