Romeinen maken hun opmars

ERMELO – Ermelo kent een hele lange geschiedenis, bewoning gaat terug tot ver in de prehistorie. Ook kwamen de Romeinen in grote getale meermaals naar dit gebied. De twee marskampen zijn de nog zichtbare sporen. Het is een bijzonder verhaal dat momenteel ook in museum Het Pakhuis te vinden is. Om deze geschiedenis nog meer te accentueren plaatst de gemeente Ermelo cortenstalen Romeinen in het landschap.

De Romeinen komen bij de Schaapskooi, bij het tweede Romeins marskamp, museum Het Pakhuis en twee op de rotonde van de Harderwijkerweg/Jacob Catslaan/Nassaulaan. De Romein bij Het Pakhuis is in 2023 al geplaatst. Wethouder Hugo Weidema: ,,Ermelo heeft een bijzondere geschiedenis met de Romeinen. Het Romeinse rijk reikte weliswaar niet tot aan Ermelo, maar ze maakten wel verkenningstochten naar andere regionen. Het bewijs daarvoor zie je terug in de twee marskampen die Ermelo rijk is, uniek in Nederland.” Er staat al een cortenstalen Romein op het Molenaarsplein voor museum Het Pakhuis. Door ook op andere prominente plekken de cortenstalen Romeinen te plaatsen, gaat de geschiedenis meer tot de verbeelding spreken en wordt het zichtbaar voor inwoners en toeristen.

Op de gemeentewerf

De imposante Romeinen staan overigens al twee jaar te wachten op de gemeentewerf. Het idee kwam van voormalig wethouder Hans de Haan die ze in 2022 al onthulde. Vlak nadat hij wethouder in Ermelo werd, kwamen archeologen tot de ontdekking dat Ermelo niet één, maar twee marskampen had. De Haan wist dat dat uniek was en dat wilde hij uitdragen. Het leuke was ook dat de cortenstalen figuren gemaakt zijn door lokale bedrijven. Allereerst wist ondernemer Bert Onderweegs van reclame- en signscentre Calumma de afbeelding te ontwerpen. Daarna heeft het metaalbedrijf HopCon er deze cortenstalen figuren van gemaakt.