Leerlingen planten bomen voor groene toekomst

ERMELO – Woensdag begon de Boomfeestdag met nóg meer actie dan anders. De natuur nodigt uit tot bewegen en dat is belangrijk voor de gezondheid. Bewegen in de natuur helpt stress te reduceren. En hoewel de kinderen daar nog geen last van hebben wilden ze maar al te graag in beweging komen. Sportcoach Yuri Onderweegs verzorgde enthousiast de warming up op de trimbaan.

Daarna was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. De honderd leerlingen waren al druk aan het graven toen ze spontaan bezoek kregen van burgemeester Hans van Daalen en wethouder Ronald van Veen. Natuurlijk hielpen deze collegeleden mee bij het planten van jonge eiken. Boswachter Henk Jan Zwart had ervoor gekozen om extra hoge boompjes te planten zodat de reeën ze niet kunnen kaal vreten. Op deze manier is de kans dat de nieuwe aanplant het overleeft groot is. Burgemeester Hans van Daalen genoot van de activiteit. ,,Het is belangrijk dat ze al op jonge leeftijd leren om goed voor de natuur te zorgen,” aldus de burgemeester. ,,Mooi om samen met zoveel kinderen bomen te planten en samen bij te dragen aan groen en duurzaamheid in Ermelo.”

Bewustwording

Van Veen: ,,Ik ben blij verrast dat de leerlingen heel goed weten waarom de bomen zo belangrijk zijn.” De wethouder bevroeg de kinderen hierover. ,,Ze gaven mooie antwoorden; goed voor zuurstof, goed voor CO2 opslag, houtproductie en in bomen leven veel dieren.” Van Veen onderstreept het belang van deze Boomfeestdag die bijdraagt aan de bewustwording over het klimaat, onze leefomgeving en de biodiversiteit. ,,Dat vind ik belangrijk. Het is superleuk om bij dit educatieve moment te zijn en letterlijk de handen uit de mouwen te steken.”

‘Burgemeester van het bos’

De organisatie van de Boomfeestdag is al jaren in handen van Museum Het Pakhuis in samenwerking met boswachter Henk Jan Zwart (gemeente Ermelo). De duidelijke uitleg over het planten en de groei van de bomen namen de kinderen goed in hun op. De boompjes werden expres dichtbij elkaar gepland omdat ze dan gedwongen worden om de hoogte in te groeien en niet laag en breed worden. Eén leerling benoemde de boswachter zelfs tot ‘burgemeester van het bos’. Dat vond Zwart wel een prachtige benaming. De 350 bomen werden aangeplant vlakbij het Indianenbos.