'Is dit de frikandellenwolf?'

ERMELO – Gisteravond, rond een uur of 22.00 uur werd een wolf gesignaleerd in de Magnolialaan en de Forsythialaan in Ermelo. Het feit dat wolven steeds vaker de bewoonde wereld intrekken, zorgt voor angst bij inwoners. ,,Is dit de frikandellenwolf?” was een veel gestelde vraag. Met de ‘frikandellenwolf’ wordt de niet-schuwe wolf bedoeld die in Leuvenum vertoefde.

Boswachter Henk Jan Zwart geeft, na het zien van de beelden, aan dat het waarschijnlijk niet dezelfde wolf betreft. Ook meldt hij dat er uitgebreid gezocht is naar de plekken waar wolven gevoerd zijn, maar dat er geen plek met hamburgers en frikandellen gevonden is. Wethouder Ronald van Veen hoopt dat inwoners melding maken van de wolf in de wijken via de gemeentelijke website. Alleen op die manier kunnen we de wolf beter monitoren en gerichter naar de provincie gaan.

Bewustwording

,,We zullen extra aandacht besteden aan de bewustwording en het handelingsperspectief voor hoe we om moeten gaan met een wolf die door ons gebied trekt,” aldus Van Veen. Hij onderschrijft het spanningsveld tussen voorstanders en tegenstanders. ,,Als gemeente hebben we geen behoefte aan juridische strijd, het gaat om veiligheid van onze inwoners.”
De provincie Gelderland wilde paintballgeweren inzetten om de dieren weer mensenschuw te maken, maar daar heeft de rechter deze week een stokje voor gestoken. Overigens vertelt Zwart dat teken momenteel gevaarlijker zijn voor mensen dan de wolf. Als besmette teken mensen bijten, dan kunnen zij de bacterie Borrelia overbrengen. Deze bacterie veroorzaakt de Ziekte van Lyme. De schadelijke gevolgen kunnen groot zijn.

Beleid

De schrik zit er goed in bij inwoners van Ermelo Oost. ,,Een aantal jaren geleden werden er in deze wijk regelmatig zwijnen waargenomen. Hierop hebben we beleid gemaakt om ze af te schrikken en ze weer schuw te maken,” vertelt de boswachter. Zoiets zal er ook met de wolven moeten gebeuren. Inmiddels heeft Progressief Ermelo vragen gesteld. ,,We hebben er bij het College op aangedrongen om een impuls te geven in voorlichting aan inwoners wat te doen als je een wolf ziet,” meldt raadslid René Arts op sociale media. ,,Daarnaast heeft de provincie Utrecht een dringend advies afgegeven aan hondenbezitters om hun hond aan te lijnen na een confrontatie tussen een hond en een wolf.”
Een inwoonster meldt aan Ermelo van NU dat lekker wandelen met de hond in het bos er niet meer bij is. ,,Het gedrag van de wolf beperkt je in je vrijheid.” Ze vraagt zich af wat haar hond zal doen als ze de wolf tegenkomt. ,,En hoe reageert een wolf als mijn hond gaat blaffen? Komt het dier dan naar me toe of gaat hij op de vlucht?” Zelf heeft ze inmiddels een fluitje aangeschaft. Maar ze twijfelt of dat afdoende is. Deskundigen zeggen dat de wolf zal schrikken van ons stemgeluid en zich daarom al uit de voeten zal maken.