Een dag als waardering en erkenning voor de veteraan

ERMELO - Zaterdag 22 juni wordt op evenemententerrein De Wijde Wellen in Harderwijk voor de zeventiende keer de Regionale Veteranendag Noordwest Veluwe georganiseerd. Het is een evenement voor ontmoeting en verbinding tussen veteranen, maar ook andere geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om het terrein te bezoeken. Er is van 10.00-15.00 uur van alles te zien en te doen voor jong en oud.

De stichting Regionale Veteranendag Noordwest Veluwe organiseert het evenement in opdracht van de vijf gemeentes die erbij betrokken zijn: Harderwijk, Ermelo, Putten, Nijkerk en Zeewolde. Vorig jaar was de dag in Nijkerk en in 2022 in Zeewolde. Dit keer is Harderwijk de locatie. ,,De stichting heeft tot doel het bevorderen van de maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen door de samenleving en het verstevigen van de relaties tussen veteranen onderling,’’ vertelt Nick Brouwer (37) uit Zeewolde, die sinds twee jaar deel uitmaakt van het bestuur. Brouwer was 19 jaar toen hij voor de eerste keer werd uitgezonden naar Afghanistan, twee jaar later ging hij opnieuw op missie. ,,In de winterperiodes van 2006-2007 en 2008-2009 ben ik naar Afghanistan geweest met het regiment geneeskundige troepen. Ik was jong en ik zat in dienst. Ik werkte in het ziekenhuis op de basis als verzorger van de gewonden. Wij kregen alle gewonden uit de regio. Dat was druk en het was hard werken,’’ aldus Brouwer, die vanuit militaire dienst verpleegkundige is geworden.

Veteranenstatus voor jong en oud

Een veteraan ben je als je voor de Nederlandse krijgsmacht op missie bent geweest in oorlogsgebied dat daarvoor ook erkend is. ,,De meeste mensen denken bij veteranen aan mensen de in de Tweede Wereldoorlog gevochten hebben of begin jaren ’60 in Nieuw-Guinea. Maar ook militairen die namens defensie minder lang geleden in Irak, Afghanistan en Bosnië zijn geweest, worden erkend als veteraan. Als stichting willen wij dat beeld veranderen: de veteraan kan ook je buurjongen zijn of een collega van je werk. In deze regio zijn er circa 1.200 veteranen.’’ Het bestuur bestaat onder andere uit voorzitter Maarten van Panhuis, bestuurslid Brouwer en penningmeester Rik van Velzen. ,,Ons team is vrij jong, maar wij willen voor alle veteranen, jong en oud, een mooie dag organiseren. We willen iedereen met deze status in het zonnetje zetten als blijk van waardering. Ze kunnen hun oude maten weer zien en spreken en gezellig eten en drinken. Monopole regelt hiervoor de horeca.’’ Veteranen hebben een uitnodigingsbrief gekregen en moeten zich vooraf aanmelden. Inmiddels hebben al 227 mensen dit gedaan.

Interactieve dag

Ook de andere bezoekers krijgen tussen 10.00 en 15.00 uur een mooi programma aangeboden. Zo zijn er militaire voertuigen te zien uit verschillende periodes. Nieuwe voertuigen met medewerking van defensie en oudere voertuigen via bekenden van de stichting. Er worden demonstraties gegeven en er zijn rondritten met de voertuigen. Er zijn diverse stands van stichtingen en standhouders die gerelateerd zijn aan het thema. Ook is er livemuziek en een dj. Voor de kinderen is er een springkussen/hindernisbaan en ze kunnen zich laten schminken. Kortom: een leuk gezinsuitje. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeenten en ook krijgt de stichting een bijdrage vanuit het Nationale fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranen. Brouwer: ,,Het is een interactieve dag, vrij toegankelijk, met verschillende activiteiten waaronder ‘Meet the Marines’. Het wordt echt een spektakel’’.