Hulpdiensten geven visitekaartje af

ERMELO - Afgelopen zaterdag vierde het brandweerkorps Ermelo haar 120e verjaardag met een open dag. Duizenden bezoekers, vooral gezinnen met kinderen, kwamen een kijkje nemen. Ze mochten meerijden in de brandweerauto, plaats nemen in de voertuigen en op de foto met mensen van defensie en andere hulpdiensten.

Trots was postcommandant Harry Petersen, vooral ten aanzien van de gemoedelijke sfeer. ,,Alles loop fantastisch en het is leuk om te zien hoe verschillende organisaties hieraan meewerken." Zo waren er korpsen uit de regio, de politie, ambulancedienst, defensie, Prorail en de Ermelose ondernemer Martin Vis met Deltaberging. Gezamenlijk lieten ze een knap staaltje hulpverlening zien. Vis legde uit hoe gecompliceerd het is om elektrische auto's te bergen en defensie liet de allerkleinsten een saluut brengen. Ondertussen demonstreerden de brandweer en politie hoe men te werk ging bij een ernstig auto-ongeval. Even verderop konden belangstellenden kennis maken met ProRail Incidentenbestrijding. De taak van ProRail Incidentenbestrijding is om snel en effectief te reageren op incidenten die zich voordoen op het spoor, zoals aanrijdingen, ontsporingen, of andere verstoringen van het treinverkeer.

Water

Spuitgasten zijn niet bang voor een spatje regen. Toch waren de buien afgelopen zaterdag soms iets intenser. Daar liet het publiek zich echter niet door wegjagen. De rij om een ritje in de brandweerauto te maken was dusdanig lang dat het geduld van enkele kinderen op de proef werd gesteld. Wie meer geïnteresseerd was in de uitrusting van het jubilerende korps, kon alvast een kijkje nemen bij de gloednieuwe Tankautospuit (kortweg TAS). ,,Het leuke is dat we deze dag ook weer potentiële nieuwe vrijwilligers hebben mogen verwelkomen," vertelt Petersen. Brandweer Ermelo bestaat momenteel uit ongeveer 35 vrijwilligers. Het korps maakt onderdeel uit van de VNOG (Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland). De brandweer rukt gemiddeld 250x per jaar uit. De sirenes die afgelopen zaterdag te horen waren, kwamen van de brandweerauto's die, vergezeld van jong publiek, rondjes reden door het dorp. Dit alles in het kader van de feestelijkheden.