'Het lost niet direct problemen op, maar ik kan wel luisteren'

ERMELO – Burgemeester Hans van Daalen wil graag benaderbaar zijn. ,,En ik hou van wandelen,” vertelt de Ermelose burgervader. De uitnodiging aan inwoners om met hem te wandelen is vervolgens goed ontvangen.

Daarnaast is een gesprek volgens Van Daalen tijdens het wandelen al snel ongedwongen. ,,Sommigen vertellen hun levensverhaal, anderen nemen me mee in hetgeen hen bezig houdt.” De burgemeester luistert vooral en stelt vragen waar nodig. Wel begint hij met de verwachtingen te managen. ,,Een wandeling lost niet direct problemen op. Ik kan natuurlijk luisteren en waar mogelijk doorverwijzen,” aldus Van Daalen.

Eerste stap

Als burgemeester vervult hij in het lokale bestuur vaak een rol achter de schermen. ,,Daar moest ik in het begin wel even aan wennen. Ik ben zelf 16,5 jaar wethouder geweest. Ik wil ook in deze rol graag zichtbaar zijn en dichter bij onze inwoners staan. Naar hen luisteren is de eerste stap. Dat kan tijdens het wekelijkse spreekuur, maar ook al wandelend.” Het hoeft wat hem betreft niet zo zwaar te zijn. ,,Soms vertellen ze over hun vrijwilligerswerk of over honden. Vaak zijn het wandelingen en gesprekken één op één, soms met een gezin.” Hij doelt hierbij op de wandeling die hij hield met een familie in de stromende regen. ,,Ik ga naar de mensen toe en dan wandelen we een uurtje.”

Vierdaagse

Van Daalen is inmiddels anderhalf jaar burgemeester en heeft zijn draai in Ermelo helemaal gevonden. Dat mensen enthousiast zijn om met hem te wandelen, vindt hij heel leuk. Iedere week, als de agenda het toelaat, plant hij een afspraak. ,,Het zijn, zonder uitzondering, leuke gesprekken.” Hij heeft nu al ruim twintig wandelafspraken gemaakt. En hij hoopt dat er nog velen zullen volgen. Dat wandelen past bij deze burgervader onderstreept hij door ook tijdens de Nijmeegse Vierdaagse aanwezig te zijn. ,,Ik ben uitgenodigd door mijn collega-burgemeester in Wijchen. We staan langs de route tijdens de Dag van Wijchen op 17 juli.” Wie in Ermelo een keer met de burgemeester wil wandelen kan zich aanmelden door zich aan te melden via dit formulier.