Leerlingen in gesprek met de Koningin

ERMELO – Al weken hadden ze het erover, de leerlingen van het Emaus College. Het feit dat Koningin Máxima hun school officieel kwam openen hield de gemoederen bezig. Vlaggetjes waren opgehangen en alles was meermalen gerepeteerd. Vanmiddag was het zover. De Koningin nam alle tijd om met leerlingen en leerkrachten te praten. En het bleef niet bij praten, want Koningin Máxima werd uitgedaagd tot een potje tafeltennis en ook achter de DJ-tafel kwam ze in beweging.

Leerling Sophie vertelde de Koningin hoe ze buiten met de DJ-tafel muziek konden maken. Daar koos Sophie heel slim voor een Spaans liedje Despacito, muziek waar de Koningin zich wel in kon vinden. Het Emaus College biedt voortgezet speciaal onderwijs voor zo’n 140 leerlingen in de leeftijd van twaalf tot twintig jaar met gedrags- en leerproblematiek. ,,Veel leerlingen wonen gewoon thuis en komen hier naar school,” vertelt een leerkracht. Ook voor hen is er veel veranderd. ,,De doelgroep is anders dan vroeger.” Een aantal leerlingen woont op Heeren Loo Groot Emaus.

Extra handicap

Na de officiële opening kreeg koningin Máxima een rondleiding door het gebouw, waar leerlingen en leerkrachten in verschillende klaslokalen uitleg gaven over hoe elke leerling hier op zijn eigen manier kan leren. Daarna ging de delegatie naar het sportveld waar er een estafettespel werd gespeeld. Natuurlijk deed de Koningin mee met het spel, met hoge hakken als extra handicap. ,,Iedereen kan leren!” riep ze lachend toen juist zij de bal liet vallen.

Maatwerkonderwijs

Leerlingen krijgen op het Emaus College passende ondersteuning en maatwerkonderwijs in kleine klassen. Leerkrachten bieden daarbij veiligheid en structuur. Er is aandacht voor zowel theorie als voor praktijklessen zoals techniek, creativiteit, koken, sport en weerbaarheid. Het Emaus College is onderdeel van ’s Heeren Loo Onderwijs en een plek waar onderwijs, zorg en in een aantal gevallen ook wonen, bij elkaar komen.