Opgezette wolf gebruikt voor educatiedoeleinden

ERMELO – Naast museum Het Pakhuis heeft nu ook de gemeente Ermelo een eigen wolf. Een opgezette, wel te verstaan. Vanaf maandag 10 februari is dit veel besproken roofdier van dichtbij te bezichtigen. De wolf wordt dagelijks waargenomen, ook in Ermelo en dit roept veel vragen op. Voor de gemeente een reden om deze wolf naar Ermelo te halen voor educatieve doeleinden.

De eerste wolf in Ermelo werd op 23 februari 2018 gespot op de Zeeweg, het was de derde zekere waarneming van de wolf in Nederland. De dagen daarvoor kwamen er al wel meldingen vanuit de Arkemeense Polder dat de wolf in onze richting was gesignaleerd. Daarna namen de meldingen alleen maar toe en werd dit roofdier een veel besproken onderwerp bij de koffie en in de media. In 2019 was er in museum Het Pakhuis een tentoonstelling over de wolf. ,,Geheel toevallig,’’ vertelt museumdirecteur Natalie Overkamp. ,,We waren er al een tijd mee bezig om de tentoonstelling vorm te geven, dat doe je niet zo maar even na een melding van een wolf in het wild.’’ Er waren tijdens die tentoonstelling meerdere wolven te zien, die waren uitgeleend door museum De Bastei uit Nijmegen. ,,Toen kon iedereen echt zien hoe groot zo’n beest eigenlijk is,’’ vertelt de directeur, ,,en daar waren veel bezoekers toch wel verrast door. Vooral omdat de kans toenam dat men de wolf in de directe omgeving zou kunnen tegenkomen. In onze regio leefde toen al een wolvenpaar met vijf welpen.’’ Er werden vervolgens allerlei activiteiten rondom de wolf georganiseerd waaronder een debat met politici en deskundigen. Het museum kon natuurlijk niet weten dat daarna de wolf nog meer het gesprek van de dag werd. De geleende wolven moesten na afloop van de tentoonstelling natuurlijk terug, maar het museum heeft sindsdien een eigen wolf in de collectie.

Reu

Sinds afgelopen maandag is er dus ook een opgezette (geprepareerde) wolf in het Huis van Ermelo. De wolf is een reu van drie jaar oud, die oorspronkelijk afkomstig is uit Duitsland. Deze wolf kwam uit een roedel en vestigde zich op de Utrechtse Heuvelrug. Daar vormde hij een nieuwe roedel met een vrouwtje uit de omgeving van Ermelo. Samen kregen ze drie welpen. Vanuit de Utrechtse Heuvelrug trok deze wolf door gebieden zoals Woudenberg, Langbroek, Nijkerk en Putten. Zijn aanwezigheid in Nederland is vastgesteld met DNA-onderzoek. Op 24 augustus 2024 stak hij de A28 bij Putten over en werd aangereden waarbij hij overleed. De gemeente deed een verzoek om de wolf te mogen opzetten en zelf tentoon te stellen en te gebruiken voor educatiedoeleinden. De wolf is geprepareerd door preparateur Wilbert van Dronkelaar uit Putten. Vorig jaar wilde de gemeente al een ‘eigen’ wolf. Er werd in december 2023 een wolf doodgereden op de N302 bij Speuld en die wilde de gemeente wel laten opzetten. ,,Helaas ging door allerlei omstandigheden toen niet door, maar nu hebben we alsnog een exemplaar,’’ aldus de wethouder. Van Veen die vaak in de natuur te vinden is als vrijwillig boswachter bij Stichting GL&K en natuurgids bij KNNV, heeft in Ermelo nog nooit een wolf gezien. ,,Wel in het Kroondomein in Uddel en daar ook wel verse sporen gevonden.’’

Educatie

Ronald van Veen: ,,Educatie speelt een grote rol in het begrijpen van de natuur. Door de wolf hier te tonen, hopen we dat jong en oud nieuwsgierig worden en meer leren over de wolf. Sinds deze week zien we al bezoekers die speciaal naar het gemeentehuis komen om de opgezette wolf te bekijken. Dat laat zien hoe dit onderwerp leeft in onze gemeente. De wolf is een onderwerp waar veel over wordt gesproken, maar het gesprek is niet altijd even makkelijk. Juist daarom willen we het zichtbaar maken en bespreekbaar houden. Deze opstelling nodigt uit om het dier van dichtbij te bekijken en samen het gesprek aan te gaan." Dat niet iedereen zomaar met een wolf kan gaan ‘wandelen’, mag duidelijk zijn. Daarom bepaalt B&W, in samenspraak met afdeling communicatie, faunabeheer en de beheerder bos en natuurterreinen waar de wolf ingezet zal worden, meldt een woordvoerder van de gemeente.