Expositie WOLF in museum Het Pakhuis   

ERMELO - Wolven beheersen het nieuws dit jaar. Deze wilde dieren zijn inmiddels anderhalf jaar vrijwel continu in Nederland aanwezig en hoewel het er slechts enkelen zijn, neemt hun aantal wel toe. In 2018 zijn tot dusver tien verschillende wolven gesignaleerd in Nederland, waaronder zes vrouwtjes. Dat is vastgesteld na onderzoek van uitwerpselen en DNA-monsters van bijtwonden bij aangevallen schapen. Maar hoe ziet zo'n wolf er nu uit en hoe herken je wolvensporen?

Museum Het Pakhuis heeft sinds kort een interactieve tentoonstelling over wolven waardoor jong en oud kennis kan maken met de nieuwste bewoners van de Veluwe. In het Ermelose museum ontdek je alles wat je zou moeten weten wanneer je de wolf tegen het lijf loopt. En uiteindelijk staat iedereen oog in oog met dit bijzondere dier. 

Roodkapje en de wolf

Wolven zijn eng, wolven zijn gemeen, wolven zijn hongerig. Deze omschrijvingen komen voort uit het Roodkapjesyndroom. De SprookjesWolf komt dan ook in de tentoonstelling tot leven. Op woensdagmiddag 2 januari kunnen kinderen een sprookjesstolp knutselen De wolf heeft in verhalen vaak een gemeen karakter. Maar dat geldt niet voor Bor de Wolf uit de Fabeltjeskrant en ook Dolfje Weerwolfje. Welke sprookjeswolven zijn er nog meer? 

Ontmoet op donderdag 3 januari om 10.30 een SprookjesWolfje die heel graag in de voetsporen van zijn vader en opa wil treden. Maar om sprookjeswolf te worden, moet hij net als zijn voorouders iemand opeten. En dat wil hij niet! Het wordt een spannend avontuur in museum Het Pakhuis waar kinderen alles ontdekken over sprookjes en wolven, maar ook over kiezen en consequenties. En ze ontmoeten het roofdier zo van heel dichtbij. Dit programma is speciaal voor kinderen tot negen jaar.

Wolf verandert loop van rivier

Wolven in Nederland? Daardoor verandert er nogal wat! We kunnen leren van de manier waarop andere landen in de wereld met de wolf zijn omgegaan. Met de herintroductie van de wolf lijkt in Yellowstone National Park bijvoorbeeld een stukje natuurlijk evenwicht te zijn hersteld. Op zaterdag 5 januari is iedereen om 14.00 van harte welkom om mee te gaan op een tour waarin je kennismaakt met de gevolgen van de komst van de wolf voor de Nederlandse natuur. www.hetpakhuisermelo.nl