Hun stem telt

ERMELO - De gemeenteraad van Ermelo organiseert op woensdag 2 juli een bijzonder evenement: een kinderdebat waarin leerlingen uit groep 7 van vijf Ermelose basisscholen met elkaar in debat gaan over hun ideeën voor het Ermelo van de toekomst – het dorp waar zij zelf opgroeien. Het initiatief werd woensdagavond aangekondigd door ChristenUnie-fractievoorzitter Liesbeth Urbach, direct na afloop van de raadsvergadering. Debatteren stimuleert kinderen om na te denken over argumenten, standpunten en gevolgen. Ze leren onderscheid maken tussen mening en feit, en begrijpen beter waarom anderen iets anders kunnen vinden.

Het kinderdebat is onderdeel van de uitvoering van de motie ‘Leren en beleven 2.0’, die eerder dit jaar werd aangenomen op initiatief van de ChristenUnie, Progressief Ermelo en het CDA. De motie stelt middelen beschikbaar om de betrokkenheid van kinderen en jongeren bij de lokale politiek te stimuleren. Met het debat zet de gemeente een belangrijke stap in het versterken van de participatie van jonge inwoners – op een laagdrempelige, leerzame én betekenisvolle manier. Het durven uitspreken van ideeën, en merken dat die serieus worden genomen, versterkt het zelfvertrouwen van kinderen. Ze leren dat hun stem telt – en dat zij zélf iets kunnen bijdragen aan hun omgeving.

Waardevolle ideeën

De uitkomsten van het debat zullen worden besproken in de gemeenteraad, waarmee de inbreng van de kinderen ook daadwerkelijk invloed kan uitoefenen op het beleid in Ermelo. ,,Kinderen hebben vaak verrassende en waardevolle ideeën,” aldus Urbach. ,,Het zou mooi zijn als wij hen samen goed kunnen ondersteunen, zodat hun voorstellen ook echt handen en voeten krijgen.” Ze roept andere raadsleden en fractievertegenwoordigers op om actief mee te doen, bijvoorbeeld door gastlessen te geven op scholen of leerlingen te begeleiden tijdens het debat. Met het kinderdebat onderstreept Ermelo haar ambitie om een gemeente te zijn van en voor iedereen – óók voor haar jongste inwoners.