Bataljon definitief op nieuwe kazerne

ERMELO - Brigadegeneraal Martin Wijnen, commandant 43 Gemechaniseerde Brigade heeft vanmorgen om stipt 8.00 uur de 600 militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo verwelkomt op de splinternieuwe appèlplaats in hun nieuwe kazerne in Havelte. De manschappen hielden maandag 22 september daar hun eerste appèl.

Ook bataljonscommandant Luitenant-Kolonel Henk Ouwehand sprak zijn mannen en vrouwen toe. Bij het appèl waren tevens de burgemeesters van Steenwijkerland en Westerveld, Marja van der Tas en Rikus Jager aanwezig. Zij overhandigden het bataljon beiden een fruitboom in de hoop dat het goed mag wortelen en vruchten mag afgeven. Symbolisch voor het aarden van 45 Painfbat in het Drentse land. De gemeente Steenwijkerwold, waar Havelte onder valt, is blij met de komst van de 600 militairen. Het betekent immers ook een impuls voor de lokale economie. Het bataljon ontving ook een stenen gedenkplaat ter gelegenheid van hun eerste appèl. Brigadegeneraal Wijnen en bataljonscommandant Ouwehand namen de plaquette in ontvangst.

Op 8 september streek het bataljon haar vlag op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo bij het laatste appel. Sinds vandaag is het 45 Painfbat formeel gelegerd op de Johannes Postkazerne te Havelte en werd de vlag weer gehesen. De verhuizing is het gevolg van de bezuinigingen bij Defensie. Voor Luitenant-Kolonel Ouwehand voelt het wel dubbel: ,,Ik voel aan de ene kant tevredenheid omdat vorig jaar mijn bataljon nog opgeheven zou worden. Aan de andere kant waren we liever in Ermelo gebleven.'' Tijdens de laatste beëdiging van zijn manschappen in augustus op het Raadhuisplein in Ermelo zei Ouwehand: ,,Ook al zitten we straks gelegerd in Havelte, onze roots liggen in deze omgeving, we blijven dus terug komen in Ermelo."

Veel militairen moeten door de verhuizing naar Havelte langere reistijden maken, waardoor meer dan de helft van de mannen en vrouwen er voor kiezen om op de Johannes Post kazerne te blijven slapen. Hiervoor zijn een aantal nieuwe gebouwen op de kazerne gebouwd. Veel tijd om te wennen hebben de mannen en vrouwen van 45 Painfbat overigens niet omdat vrijdag al een oefening in Tsjechië op het programma staat.