'Betutteling van gemeente Ermelo'

ERMELO – Kinderen van de Driesten hebben de afgelopen dagen hard gewerkt aan het bouwen van een hut. Van hun zakgeld hadden ze materialen gekocht en met een klein beetje hulp van hun ouders werd er gebouwd. Tot gisteren, toen de gemeente de locatie afsloot met hekken voorzien van een bordje 'verboden toegang' omdat het gevaarlijk zou zijn. De teleurstelling bij de kinderen is groot, de ouders zijn boos.

,,Een jaar geleden schreven deze kinderen een brief aan de burgemeester omdat ze behoefte hadden aan een voetbal- speelveldje," vertelt David Lagerwaard, vader van één van de kinderen. ,,We stelden voor om ze op de Suikerbakker te laten spelen, maar de 'kunst' op deze locatie was belangrijker." Lagerwaard vindt het optreden van de ambtenaren verschrikkelijk. ,,De jongens (leeftijd 8 tot 10 jaar) kunnen nergens terecht. Eerder speelden ze op het schoolplein van de Margrietschool, maar dat is sinds de nieuwbouw na schooltijd dicht."

Voetballen kunnen de kinderen aan de Driesten niet. ,,Het dichtstbijzijnde veld is naast de blindenbibliotheek op Sonneheerdt. Maar dan verlies je als ouders compleet het zicht op de jongens." Lagerwaard vindt het enorm belangrijk dat kinderen van deze leeftijd nog buitenspelen. ,,Maar waar?" De brief van een jaar geleden en het bezoek aan burgemeester André Baars heeft tot niets geleid. ,,Toen bedachten de jongens dat ze provisorisch een hutje in de struiken konden maken. Dat hebben we toch allemaal gedaan op deze leeftijd?" Maar de Gresbo sloopte tijdens werkzaamheden het bouwsel. Daarom wilden de kinderen het ditmaal goed doen. Met pallets en planken gingen ze aan de slag in de speeltuin. ,,Ze hadden er zelfs tentzeil overheen gespannen en wilden juist beginnen met schilderen," vertelt Lagerwaard.

Betutteling

Omwonenden hebben geen positief woord voor het optreden van de gemeente. Niemand had geklaagd. Ambtenaren, die een inspectierondje deden, gooiden roet in het eten. De kinderen konden hun bouwwerk afbreken. ,,Een andere keus hadden ze niet, want anders mocht niemand meer in het speeltuintje spelen," aldus Lagerwaard. ,,Wat een ontzettende betutteling van de Gemeente Ermelo," reageert Evert jan van Ramselaar, woonachtig aan de Driesten. ,,Mijn pittoreske Ermelo slaat hier even helemaal de plank mis. Geef die jongens nou de ruimte!"

De betrokken families snappen dat er regelgeving moet zijn, maar staan op de bres omdat hun kinderen geen kant op kunnen. Terwijl de jongens bij moeten komen, schrijven twee moeders een brief waarmee handtekeningen kunnen worden verzameld. ,,Wij zijn juist blij dat de kinderen buiten wíllen spelen in plaats van dat ze zitten te gamen," zegt Lagerwaard. ,,Overal wordt buitenspelen gepromoot." De officiële procedure die nu wacht om iets gerealiseerd te krijgen is er volgens Lagerwaard één van lange adem. ,,Tegen die tijd zijn onze kinderen al groot."