Facebookspel brengt leerlingen dichter bij nieuws

ERMELO – Lucelle Deneer, docente op Christelijk College Groevenbeek in Ermelo heeft de Gelderse Onderwijsprijs gewonnen. Dinsdagmiddag mocht de leerkracht een bronzen beeld in ontvangst nemen. Hiermee is haar project ook direct genomineerd voor de Nationale Onderwijsprijs.

Deneer, docente Godsdienst en Maatschappijleer ontwikkelde een paar jaar geleden in Hilversum een actualiteitenspel waarmee ze de interesse voor haar vak bij de leerlingen wist te verhogen. Op CC Groevenbeek kon Deneer de methode door ontwikkelen voor een grote scholengemeenschap. Dat ze hiermee de Gelderse Onderwijsprijs in de wacht zou slepen, had ze totaal niet verwacht. ,,Dit is een project op microniveau wat weinig geld kost en dat is in deze tijd zeker belangrijk," vertelt ze dolgelukkig. Het actualiteitenspel maakt gebruik van Facebook. ,,Leerlingen moeten nieuwsvragen beantwoorden via dit populaire sociale medium," vertelt collega Rein Tanis. ,,Wie het snelst het juiste antwoord plaatst krijgt drie punten, de volgende twee en de rest een punt. Maar Lucelle heeft vervolgens ook een vorm gevonden om klassen tegen elkaar te laten spelen." Hierbij is het samenwerken een belangrijke factor. Tanis weet dat leerlingen best geïnteresseerd zijn in nieuws. ,,Het gaat dan vaak om soft nieuws, bijvoorbeeld de uitslag van een voetbalwedstrijd. Het harde nieuws, onrust in de wereld, is veel lastiger. Met het actualiteitenspel moeten ze ook nieuwssites als Nu.nl bezoeken."

Kennis delen

Deneer wil haar actualiteitenspel graag delen. Dit doet ze al in een Community of masters, waar ze voorzitter van is. ,,We doen onderzoek naar ons eigen onderwijs en zoeken naar oplossingen voor didactisch problemen." Geïnteresseerde docenten kunnen contact met Deneer opnemen. ,,Op het moment dat je kennis deelt, krijg je ook nieuwe input terug waardoor mijn product weer beter wordt," zegt ze. De docente is heel dankbaar. ,,We zijn uitgegaan van onze eigen kracht, maar het was heel spannend. Twee oud-leerlingen zijn meegegaan omdat onze eigen leerlingen nu op stage zijn." Deneer had vanmorgen al heel veel bemoedigende berichtjes gekregen. ,,Toen ik terugkwam en mijn Facebook opende zat het vol met felicitaties van ouders en leerlingen. Geweldig!"

Doordacht innitiatief

De jury meldt in het rapport dat men enorm enthousiast is over het innovatieve project. ,,Het is een zeer doordacht initiatief," concludeert men. Daarnaast is het voor de jury belangrijk dat dit concept op eenvoudige wijze is over te dragen. CC Groevenbeek heeft de prijs in de categorie voortgezet onderwijs gewonnen. Openbare Basisschool Op 't Hof uit Tricht won de prijs voor het basisonderwijs. De twee scholen zijn automatisch genomineerd voor de Nationale Onderwijsprijs. Deze finale is op 25 maart in Rotterdam. De landelijke winnaar krijgt een bronzen trofee en een geldprijs van € 7000,00.