Ermelo is veel nieuwe vrijwilligers rijker

ERMELO – De vorige week georganiseerde 'Week van de Vrijwilligers', georganiseerd door het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Stichting Pinel, was een groot succes. ,,We hebben veel nieuwe vrijwilligers binnen gehaald voor de Ermelose vrijwilligersorganisaties," vertelt mede-organisator Hanneke Jonkers.

,,We hadden een mooie samenwerking met de Sociale Dienst Veluwerand. Zij schreven cliënten aan die volgend jaar een tegenprestatie moeten gaan leveren voor hun uitkering dat de Vrijwilligersbanenmarkt een mooie gelegenheid was voor deze mensen om zich te oriënteren." Daarnaast waren er spreekuren van de Sociale Dienst over de tegenprestatie. Hier werd veel gebruik van gemaakt.

Media

De Week werd afgetrapt met een interview. ,,Drie vrijwilligers lieten zich door Ermelovannu.nl interviewen over hun drijfveren en achtergrond," aldus Jonkers. ,,Er werden drie verschillende workshops aangeboden aan vrijwilligers: social media, notuleren en persberichten schrijven." Daarnaast verscheen op 10 december een paginagrote advertentie in het Ermelo's Weekblad met een dankwoord aan alle vrijwilligers in Ermelo en een wervende tekst. ,,Voor de advertentie hebben we in de afgelopen weken negentig verschillende vrijwilligers op de foto gezet, ontzettend leuk om te doen. Bijkomend voordeel is dat je overal een praatje maakt en ook weer hoort wat er leeft onder vrijwilligers."

Participatiewet

Dat laatste kwam volgens Jonkers goed van pas bij het organiseren van de slotavond op 11 december waar gemeenteraadsleden en vrijwilligersorganisaties met elkaar in gesprek gingen over twee thema's: de Participatiewet/tegenprestatie en over grenzen. Er wordt steeds meer verlangd van vrijwilligers, maar hoe ver kunnen en willen we daarin gaan? En hoe kijken vrijwilligersorganisaties eigenlijk aan tegen mensen die min of meer verplicht vrijwilligerswerk komen doen? ,,Het was een pittig gesprek, maar wel heel goed. Er was een mooie opkomst vanuit zowel de politiek als de organisaties en er is veel uitgewisseld. Je merkte dat mensen van beide kanten echt naar huis gingen met nieuwe inzichten. Niet verwonderlijk, er verandert heel snel heel veel in vrijwilligersland en het is van groot belang dat we daarover blijven uitwisselen. Als we maar bereid zijn naar elkaar te luisteren dan komen we een heel eind," besluit Jonkers, die positief is over het geheel.