Veehouder Endendijk geridderd

ERMELO - Vandaag heeft burgemeester André Baars twaalf Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Eén Ermeloër is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Deze onderscheiding is voor Dirk Endendijk. Deze veehouder is medeoprichter en voorzitter van de vereniging voor de fokkerij van het Fries-Hollands ras. ,,Hij heeft veel betekend voor de veehouderij in Nederland,” aldus Baars.

Bijzonder was ook de lijst van activiteiten van Nely ter Maat-Geldof. Zij begon met vrijwilligerswerk in 1956 en is nog altijd betrokken bij ’s Heeren Loo en buurtvereniging Ons Huis. Sinds twintig jaar kalligrafeert ze kinderbijbels, huwelijksbijbels en doopkaarten voor de Gereformeerde Kerk Ermelo. Haar zus Margje Geldof kreeg ook een onderscheiding. Zij was secretaris van de Korfbalvereniging Dindoa van 1983 tot 1990. Sinds 2009 begeleidt ze vakantiegasten van Hotel Denneheul Ermelo, het vakantieadres voor mensen met een visuele beperking.

Echtpaar Visser

Zowel Steven Visser als zijn vrouw Maaike Visser-Griffioen kregen vanmorgen de onderscheiding door de burgemeester opgespeld. Zij is vrijwilliger bij de Kringloopwinkel in Ermelo en bij Zorgcentrum Weideheem in Harderwijk. Daarnaast begeleidt ze bewoners van ’s Heeren Loo bij uitstapjes. Haar man is actief lid bij het Ermelo’s Mannenkoor en vrijwilliger bij Blindeninstituut Bartimeus Sonneheerdt. Ook hij begeleidt bewoners van ’s Heeren Loo bij uitstapjes.

Klaas Kreuze is sinds 2006 secretaris en coördinator van de buitenlandse caravanreizen van de Christelijke Caravan Club. Ook is hij voorzitter van de VVE Nassaustate en het kerkkoor van de PKN.

Politici

Twee bekenden uit de politiek werden vanmorgen in het zonnetje gezet. Dirk de Vries Reilingh, die sinds 1972 bestuurslid van en vrijwilliger is bij de lokale partij Progressief Ermelo. Hij is raadslid van 1991-1996 en van 2012 tot 2014. Maar ook was hij wethouder van 1996 tot 2002. Sinds 2002 is De Vries Reilingh ook secretaris van de Stichting Schapedrift. Deze stichting beheert het bezoekerscentrum. De schaapskudde is een trekpleister voor de regio en trekt jaarlijks 80.000 bezoekers.
Als tweede was het de eer aan baron Hans van Isselmuden vanwege zijn politieke betrokkenheid. Hij was penningmeester van de voormalige lokale partij Dorpspartij Ermelo, wat is overgegaan in BurgerBelangen Ermelo. Jarenlang was hij raadslid.

Brandweer

Eigenlijk zou hij al eerder zijn onderscheiding krijgen, maar vanmorgen was het dan zover. Wilfried van Zundert kreeg zijn onderscheiding vanwege zijn jarenlange gedreven inzet bij de vrijwillige brandweer. ,,Omdat zijn bedrijf, Stal van Zundert, meer tijd van hem vraagt, heeft hij dit werk bij de brandweer neer moeten leggen,” vertelt André Baars bij het opspelden.
Margriet van der Putten-Pols kreeg haar lintje vanwege de activiteiten voor de stichting Blij Beleven. Ze coördineert vrijwilligers en organiseert activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking.

Docente Tineke van Goethem-Wiersma is sinds 1987 lid van de kerkenraad van de Zendingskerk. Ook was ze voorzitter bij de VPCO en al bijna vijftien jaar betrokken bij Scouting Nederland. Zij maakte deel uit van de landelijke Commissie van Beroep en ze is lid van de Olave Bade-Powell Society. Tot slot: Nans van Harten-Mulder, die jarenlang werkzaam was op Sonneheerdt, was dertig jaar gastouder voor een bewoner van ’s Heeren Loo. Ook vervult ze een vrijwilligersrol bij het Leger des Heils. Bijzonder noemde André Baars haar zorg voor haar moeder, die dankzij de goede mantelzorg niet opgenomen hoefde te worden in een verpleeghuis. ,,Zo zien wij ze graag,” aldus de burgemeester die veel waardering heeft voor het vrijwilligerswerk dat al deze mensen doen.