Samen spelen, ja gezellig

ERMELO – Bijna alle leerlingen van de basisscholen in Nederland deden vandaag mee aan de Koningsspelen. In Leiden waren koning Willem Alexander en koningin Maxima bij de spelen aanwezig, In Ermelo moesten de leerlingen het met ijs en veel zon doen.

De Koningsspelen zijn een idee van Richard Krajicek als lid van Nationaal Comité Inhuldiging en worden elk jaar gehouden op de laatste schooldag voorafgaand aan Koningsdag. De dag begon op de meeste scholen met een Koningsontbijt. Daarna werd er gezongen en gedanst om de spieren los te maken en in de stemming te komen. Doel van dit ontbijt is ook om de kinderen en hun ouders er bewust van te maken dat het goed is om samen te ontbijten en actief in beweging te zijn. Na het gezonde, maar toch lekkere ontbijt hadden de Ermelose leerlingen genoeg energie om lekker te kunnen bewegen. Elke school had zelf een programma samengesteld waarbij DVS’33 en EFC’58 de scholen hadden uitgenodigd op hun sportparken om daar deel te nemen aan de spelen. Dit was overigens niet verplicht. Daarom hield bijvoorbeeld de Goede Herderschool hun Koningsspelen op haar eigen plein, evenals de Sterrenschool. De groepen 5 t/m 8 van de Beatrixschool gingen voetballen, volleyballen en zwemmen bij camping De Paalberg.

Sportpark De Zanderij

Vrijwilliger en coördinator Heman ten Hove van EFC’58 kon melden dat er over de hele dag wel zo’n 550 kinderen waren geweest. Met name leerlingen van de scholen uit West, zoals de Bernhard- en Julianaschool, De Vlinderboom en De Arendshorst waren op de velden van EFC’58 aanwezig. ,,Het is natuurlijk schitterend weer, beter dan twee jaar geleden. Toen regende het zo hard dat we het middagprogramma hebben afgelast,’’ aldus Ten Hove. Er waren voor vandaag vooral Oud-Hollandse spelen klaargezet, dus zeker niet alleen voetbal. Ten Hove: ,,Het is gewoon een leuk gezicht om al die kinderen de hele dag buiten aan het sporten en spelen te zien. Wanneer doen ze dit nu nog?’’ Naast tien vrijwilligers van EFC’58 zelf, waren er ook ouders die de spelen begeleiden. ,,Na afloop krijgen de kinderen een ijsje en een door Calumma gemaakt diploma, mét de handtekeningen van Willem Alexander en Maxima er op. Wie wil dat nu niet?’’ lacht Ten Hove. Op het veld staat ook een stand van JOGG, die de kinderen tijdens de pauze van drinken en vers fruit voorziet.

Sportpark DVS’33

Op de trainingsvelden van DVS’33 aan de Sportlaan werd er van middag alleen gevoetbald. ,,Vanmorgen waren het de kinderen van de onderbouw die spelletjes hebben gedaan op het hoofdveld. Vanmiddag zij de kinderen van de bovenbouw aan het voetballen,’’ zegt combinatiefunctionaris Frank Smeding. ,,Zowel EFC als wij hebben enkele scholen benadert zodat het een beetje verdeeld zou worden. Wij hebben vandaag wel zo’n 5-600 kinderen bij DVS’33. Het gaat erg leuk en de scholen zijn enthousiast. De kinderen zijn natuurlijk wel competitiegericht maar we houden bewust de scores niet bij. Het gaat om het spel, niet om de knikkers. Overigens doen de kinderen dat zelf wel, hoor. Er zijn vandaag dan ook geen prijzen te winnen. Ook moet er in elk team zowel jongens als meisjes zitten. Het mooie van deze manier van sporten is dat je gedwongen wordt ook met andere kinderen, die je zelf niet zou uitkiezen, moet samenspelen.’’ Daarmee voldoet deze dag aan het doel van Koningsdag, namelijk een bijdrage leveren aan een verbonden, sportieve en gezonde samenleving.