Geen activiteiten en winkels gesloten

ERMELO – Je kon nog net geen kanon afschieten in het dorp, maar rustig was het wel. Bevrijdingsdag werd in de omliggende gemeenten meer gevierd dan in Ermelo. Er waren slechts enkele winkels open en zelfs de markt, die er een feestje van had gemaakt, was half leeg.

De marktcommissie heeft er toch iets speciaals van gemaakt, en dat is ook gelukt. Allerlei hapjes en een Oranjebittertje werden aangeboden. ,,Wij zijn best wel tevreden, hoor,’’ zegt Nel de Vries van het gelijknamige poeliersbedrijf. ,,Er zijn toch wel zo’n 250 tot 300 bezoekers geweest. Alleen jammer dat we als collega-marktkooplieden niet met elkaar consequent zijn. Daardoor zijn de helft van de vaste standhouders afwezig.’’ Er zijn volgens haar en haar man Gijs verschillende oorzaken van de teruggang van de markt. ,,Ze hadden het dorp niet uit elkaar moeten trekken,’’ zegt de kaasboer. ,,Mensen gaan niet van de ene kant van het dorp ook nog naar de andere kant.’’

Centrum

In de Stationsstraat is het leeg. Naast de supermarkt zijn een vijftal winkels open. Dat deze daardoor niet zoveel klandizie krijgen, kan iedereen begrijpen. Uiteraard heeft dit ook consequenties voor de horeca. Ruurd Post van In de Volksmond: ,,Als er geen doorloop is, komen er bij ons ook geen klanten. Zo simpel ligt het.’’ Toch heeft hij samen met zijn collega van Het Wapen van Ermelo wel weer voor gezelligheid gezorgd op het Pauwenplein. Er liggen twee grote springkussens en er is livemuziek. ,,Het is wel heel stil in het dorp,’’ geeft een echtpaar uit Assen aan. Ze zijn deze week in Ermelo op vakantie maar hadden wel wat meer gezelligheid verwacht. ,,In Harderwijk is het behoorlijk druk, en is er wel van alles te doen. En hier alleen de twee springkussens.’’ Ze begrijpen wel dat het voor ondernemers lastig is om te kiezen om de zaak open te doen, maar nu hebben ze sowieso geen klanten. ,,En ook de vakantieganger wordt zo gedwongen om naar de buurgemeente te gaan of op de camping te blijven.’’ CentrumManager Joost Bleijie heeft de ondernemers geadviseerd om met Bevrijdingsdag de winkel te sluiten. ,,Omdat een aantal ondernemers bang waren dat personeelskosten boven de opbrengsten zij uitkomen en dat het daarom niet rendabel zou zijn om de winkel op te hebben. De omliggende gemeenten organiseren immers veel activiteiten en dat zou wel eens veel mensen uit het dorp kunnen trekken.'' Bleijie benadrukt desgevraagd dat het alleen een advies is, maar dat de ondernemer zelf de keuze moet maken.