Ziekenhuis krijgt speelruimte

ERMELO – In Drobo, Ghana werkt Ermeloër Henk Bralts met lokale kunstenaars hard om een speeltuin te creëren voor de kinderen daar. Ook geeft hij samen met cardioloog Dick Haan les geven in ECG’s en echo’s maken.

Het belangrijkste doel van de Ermeloërs is speelgelegenheid te creëren voor de kinderen in het St Mary’s Hospital. Zij doen dit voor de stichting Support4Ghanesekids. Bralts, die fanatiek woodcarver is, maakt nu bankjes met lokale kunstenaars. Ook komen er een aantal speeltoestellen. ,,Henk heeft tekeningen gemaakt om een geweldig artistiek speeltuintje te maken op het ziekenhuisterrein,” legde Haan voor vertrek uit. ,,Materialen worden in Ghana ter plekke aangeschaft.” Dat is overigens nog niet zo eenvoudig. ,,Alleen al het doen van inkopen is een dagtaak!” meldt Haan. ,,We gaan dan anderhalf uur hobbeldebonkend naar Sunyani om daar touw en kettingen te kopen voor de schommels en klimnetten.” En daarna volgt de weg weer terug.

Beitelwerk

Henk Bralts, die in het dagelijks leven werkzaam is in ziekenhuis St Jansdal, is al dagen druk met woodcarven. ,,Met een voortdurend dienst weigerende kettingzaag,” lacht hij. ,,Gelukkig wordt het originele klop- en beitelwerk mede gedaan door een lokale kunstenaar.” De mannen zijn nu bezig met het maken van klimnetten en begrijpen nu ook waarom die zo duur zijn. ,,Heel arbeidsintensief!” Haan: ,,Verder hebben we ons quantum ritme en decibellen in de lokale gospelkerk gehad.” Een blik in de ogen van de kinderen van Drobo maakt dat de mannen weer weten waar ze het voor doen. ,,En kinderen zijn hier in overvloed,” lacht Bralts. ,,Volgende week hopen we een begin van het speeltuintje hier in het ziekenhuis echt speelbaar te hebben gemaakt.”