Een plek wat recht doet aan de geschiedenis

ERMELO - Vanmiddag werd tijdens een officieel moment de eerste steen gelegd van De Herbergier. Wethouder Jan van den Bosch en zorgondernemer Albert van Noort metselden de eerste steen in de achtermuur van het pand. ‘En dat er nog maar veel moge volgen.’ Zo’n vijfentwintig aanwezigen waren er getuige van.

Moniek van Balen, directeur-bestuurder van Uwoon, memoreerde op de bouwplaats de geschiedenis van Taxi Bakker aan de hand van een artikel van Ermelo van Nu uit maart 2014. Het was Lammert Bakker die vanaf 1906, in de loop der jaren taxi- en ambulancevervoer en later ook uitvaartvervoer opzette. Helaas ging het familiebedrijf bij de vijfde generatie Bakker in 2011 failliet. ,,Maar, als Lammert Bakker nog onder ons was, zou hij tevreden zijn geweest met de bestemming van dit pand. Uwoon heeft in 2006 het perceel gekocht en het heeft, om diverse redenen, lang geduurd voordat er concrete plannen kwamen. In 2011 kwamen we in contact met Hans van Putten, van De Drie Noteboomen, de oprichter van de Thomashuizen. Ermelo is het hart van en voor zorg en zo ook De Herbergier. Het is geen huis, maar een huis.’’ Vanuit de visie van De Drie Noteboomen, de overkoepelende organisatie van De Herbergier is reuring voor de bewoners juist goed. Daarmee staan ze midden in de samenleving. Het lijkt dus ook geen probleem dat er in de directe omgeving horeca is gelegen.

De politiek

Wethouder Jan van den Bosch: ,,Ik heb de afgelopen periode een aaneenschakeling van officiële momenten met Uwoon gehad. Maar dit is wel een bijzondere. Deze plek is heel erg verbonden met de geschiedenis van Ermelo. Het mooie is dat bij het ontwerp geprobeerd is recht te doen aan deze geschiedenis. En dat is geslaagd; zelfs de oude deuren waar de taxi’s in- en uitreden komen weer terug in het beeld. Omzien naar elkaar, dit gaat een plek worden, midden in het dorp, waar naar mensen wordt omgezien. Ook deze doelgroep heeft recht op een plek in de Stationsstraat. De naam Herbergier heeft geborgenheid in zich bedacht ik op de fiets hierheen. Een mooie gedachte. Het is nu al een verbetering van de straat. Over dit pand ontstond een heftige politieke discussie en ik heb veel strijd moeten leveren in de gemeenteraad. Met overtuiging, overigens.’’ Ook Hans van Putten, de initiatiefnemer van de Thomashuizen en De Herbergier was op de bouwplaats aanwezig. ,,De meest moeilijke trajecten in de voorbereidingen leverden vaak de mooiste huizen op,’’ reageerde hij op Van den Bosch. ,, Ik kom net uit Elburg en we gaan snel groot worden op de Veluwe. Ik ben er trots op dat deze Herbergier in het centrum van de samenleving staat. Daar hoort het ook. De mensen die er komen te wonen, stonden immers ook midden in de samenleving. Dus waarom niet als ze oud geworden zijn?’’

De beheerders

Ook de beide nieuwe beheerders van De Hherbergier, Marian en Albert van Noort, waren natuurlijk ook aanwezig. ,,We noemen ons zorgondernemers en vinden het mooi dat in De Herbergier ook onze visie op zorg naar voren komt. Zorg moet vanuit binnenuit komen, vanuit je hart. Albert is ondernemer, ik ben verpleegkundige en domineesdochter en willen dit allebei vanuit die gedachte zo gaan oppakken.’’ Het ondernemersechtpaar vertelde dat er nu al een appartement is verhuurd, vanaf de bouwtekening. ,,Die op de hoek, schuin tegenover Het Hoekje. En dat terwijl wij juist dachten dat dit appartement wel als laatste zou gaan,’’ lachte Marjan van Noort. Het is nog niet helemaal duidelijk of de Herbergier voor de winter klaar is, maar in ieder geval zal begin volgend jaar de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen in dit, nu al markante gebouw. ,,Uwoon is super enthousiast over dat hier, in het centrum van de samenleving, zestien ouderen komen te wonen,’’ sprak Van Balen. Ze kon vanmiddag tevens melden dat Uwoon met de organisatie van Hans van Putten in gesprek is over de vestiging van een Thomashuis in Ermelo.