'Straks gaat er echt iets mis'

ERMELO – Gasten van vakantiepark De Doppenberg maken zich zorgen omdat hulpdiensten moeilijk in staat zijn het park te betreden. In maart en mei moest de brandweer de slagboom forceren om brandende bungalows te blussen. Vorige maand kon de ambulance met veel vertraging pas het park op komen om reanimatie toe te passen. Momenten waarbij elke seconde telt worden op dit park enorm spannend. De recreanten zijn bang dat bij een volgende keer de hulpverleners te laat zullen zijn.

,,Onzin,” zegt mede-eigenaar Patricia Lucassen. ,,Als de protocollen niet gevolgd worden, gaat het fout.” Samen met haar man Gerrit Doppenberg beheert ze dit recreatiepark aan de Buitenbrinkweg. Gerrit Doppenberg is tevens eigenaar van het vakantiepark waar ongeveer 150 bungalows staan. Ook is hij makelaar. ,,Het lastige is dat deze drie functies maken dat we klem zitten,” zegt een van de gasten. Hij heeft een aantal jaar geleden een bungalow gekocht op huurgrond. ,,De beheerder woont hier dus niet. We hebben een calamiteitennummer, maar dat wordt niet (altijd) opgenomen. In geval van nood kunnen we de slagboom aan het begin van het park dus niet openen.” Afgelopen week ging de slagboom helemaal niet open door een storing. ,,Het duurde heel lang voordat er een oplossing kwam." Een aantal recreanten parkeren hun auto daarom nu voor de zekerheid op de parkeerplaats buiten de slagboom.

Spanning

Er zijn al gesprekken geweest met de Ermelose politie. ,,Zelfs de meldkamer is op de hoogte van de situatie. Maar dat is toch te gek. We moeten er hier toch op kunnen vertrouwen dat als we een ambulance nodig hebben, deze bij onze bungalow kan komen,” aldus de recreant die anoniem wil blijven omdat de spanning inmiddels hoog oploopt. Het park is aan alle zijden afgesloten voor auto’s. Alleen de geregistreerde auto’s mogen het park op. ,,Dit moet van de gemeente vanwege het nachtregister,” meldt Lucassen. Gemeenteambtenaar Marcel Oldenburger reageert hierbij als volgt: ‘Hekwerken die een verbindingsweg afsluiten, kunnen door hulpdiensten snel en gemakkelijk worden geopend of worden ontsloten met een systeem dat in overleg met de brandweer is bepaald.’ Juridische tekst die bepaalt dat men er ten alle tijden in zou moeten kunnen. ,,Maar dat gebeurt dus niet,” zegt een andere recreant. ,,De gemiddelde leeftijd van de mensen die hier verblijven is hoog. Iedereen maakt zich zorgen.” De vakantiegasten, die veelal eigenaar zijn van de bungalows, zijn bang. Bang voor de ontstane situatie en bang voor de eigenaar van het park. ,,Maar wie zijn huis wil verkopen, moet dat via Gerrit Doppenberg doen. Dat is verplicht. En dus wordt er ook niet verkocht.”

Bewegwijzering

Ook de nummering van de bungalows is, door diverse uitbreidingen, niet helder. ,,De telling klopt niet en het staat ook niet goed aangegeven." De bungaloweigenaren denken dit eenvoudig op te kunnen lossen door een nieuwe nummering toe te passen. De gemeenteambtenaar: ,,Dit is een verantwoordelijkheid van het park zelf. De eigenaar dient ervoor te zorgen dat de hulpdiensten via de snelste route op het incidentlocatie kunnen komen. Er zijn diverse mogelijkheden hoe dit ingericht kan worden. De gemeente Ermelo wil hier best in meedenken maar het initiatief ligt wel bij de parkeigenaar.” Een paar bungaloweigenaren hebben zelf initiatief genomen en een bewegwijzering aangebracht, maar dit was enkele dagen later weer verwijderd. ,,Overigens mag een huisarts of onderhoudsmonteur ook met hun auto het park niet op,” vertelt een van de recreanten. ,,Zij moeten hun auto op de parkeerplaats zetten en gaan lopen."

Brandstichting

In maart en mei moest de brandweer twee keer uitrukken voor een chaletbrand op dit vakantiepark. Het is niet uitgesloten dat er sprake is van brandstichting. ,,De brandweer doet in samenwerking met de politie onderzoek naar de oorzaak bij branden," vertelt de gemeenteambtenaar. ,,De gemeente kan daarover geen uitspraken doen." Vakantiegasten weten het zeker. ,,Dit is brandstichting. De buurman, die op enkele meters van de brandende woning stond, moest zijn rieten kap goed nat houden om te voorkomen dat ook zijn huisje in brand vloog." Men denkt dat het niet lang duurt voor er een volgende woning wordt aangestoken. ,,Dat zorgt voor veel spanning."

Onhoudbaar

Hoe het nu verder moet? ,,Wij willen hier heel graag blijven, maar er moet wel wat veranderen. Het feit dat de eigenaar ook beheerder en makelaar is, maakt dit echter onhoudbaar. Temeer omdat we niet gewoon aan kunnen geven waar we tegenaan lopen," zo melden de bungaloweigenaren. Er is inmiddels ook een brief naar het college gestuurd omdat ze radeloos zijn. ,,Wij krijgen nooit klachten. Ik begrijp niet waar dit over gaat," besluit Patricia Lucassen. ,,Vreemd dat het college een brief heeft en wij hier niets van weten. We zitten trouwens met regelmaat met de burgemeester om de tafel." De vakantiegasten hopen dat er snel een oplossing komt. ,,Voordat er echt iets mis gaat. Je moet er toch niet aan denken dat de eerste hulp te laat komt doordat toegang tot het park gefrustreerd wordt."