Energieneutrale woningen Groevenbeek-Noord geopend

ERMELO - Vanmiddag zijn de 39 energieneutrale woningen aan het Nelson Mandelahof officieel geopend. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland en burgemeester André Baars mochten in de stromende regen de grote groene strik doorknippen op het kletsnatte bouwterrein.

Maxime Verhagen, oud-minister en oud-voorzitter van het CDA, werd in 2013 voorzitter van Bouwend Nederland. Hij prees het initiatief van de gemeente Ermelo om nu al een poging te doen om energie-neutrale woningen te bouwen. Dit terwijl het energieakkoord stelt dat er pas vanaf 2020 energieneutraal gebouwd moet worden. Projectontwikkelaar en bouwbedrijf Van Wijnen heeft snel gewerkt. In februari werd begonnen met de bouw en al na vijfmaanden kon de eerste sleutel worden overhandigd. ,,Een uniek project voor Ermelo, maar ook in Nederland, gezien de omvang, prijsklasse en het energieconcept van het project,’’ aldus Marcel Mulder, directeur van Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Door de duurzame maatregelen zijn de in- en uitgaande energiestromen voor verwarming van de woningen, verwarming van het water, maar ook het gebruik van huishoudelijke apparatuur en verlichting, op jaarbasis per saldo nul, gaf de bouwer aan. ,,De woonwijk is uniek vanwege het isolatieconcept, de beperkte inzet van installaties, de opzet van de wijk en de aangename prijsklasse van € 161.000 tot € 179.000 vrij op naam,’’ vertelt ontwikkelingsmanager Cris Zijlmans van Van Wijnen. ,,Daarnaast gaan we een jaar lang het energieverbruik in de wijk monitoren en bewoners begeleiden in energiebewust wonen.’’

Demonstratiewoning

Wethouder Jan van den Bosch mocht na de openingshandeling de nul-op-de-meter demonstratiewoning in deze wijk openen. Deze demonstratiewoning is bedoeld om te laten zien en ervaren wat een nul-op-de-meter woning inhoudt en om voorlichting te geven over duurzaam bouwen en wonen. De buur van de woningen Groevenbeek Noord, DVS’33 Ermelo, had een leuke geste voor de bewoners in petto. Voorzitter Aart Goossensen bood namens de voetbalvereniging de bewoners een seizoenkaart aan zodat zij de wedstrijden van hun buren konden bijwonen.