Conditie nodig voor woodcarven

ERMELO – Jarenlang kampte ze met overgewicht, niet door het eten, maar van medicatie. Ineke ter Horst kreeg een aantal jaren geleden de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal, en kwam dertig kilo aan van prednisonkuren. ,,En net toen ik er weer vijftien was afgevallen, kreeg ik een nieuwe kuur,” vertelt ze. Ook ontdekte ze dat ze een tarweallergie had. Alle reden om anders te gaan eten.

Vanwege haar overgewicht bezocht Ter Horst diverse sportscholen, maar daar vond ze haar draai niet. ,,Ik ben meer een groepssporter. Ik heb altijd veel gesport, vooral volleybal en daar ging veel tijd in zitten. Daarnaast heb ik een drukke baan bij het Centrum Jeugd en Gezin.” Drie jaar geleden besloot de Ermelose in overleg met de artsen te stoppen met de medicijnen. Ze redt het daarmee zo lang ze goed op haar voeding let. ,,Tussen de middag neem ik vaak sla met tonijn en een augurkje mee naar mijn werk. Ik kook veel verse groente en gebruik nauwelijks of geen sausjes.” En ze is toch ook weer gaan sporten. ,,Een uurtje per week bij Get Healthy aan de Oude Telgterweg. De sfeer is er heel gemoedelijk en dat moedigt wel aan om te gaan.” Daarnaast ervaart Ineke ter Horst dat het wel degelijk van invloed is op haar conditie. En dat heeft ze ook nodig voor haar grote hobby: woodcarven.

Lifestyle Change

Tien weken trainde ze met een vaste groep, de Lifestyle Change. Naast het sporten kregen de deelnemers voedingsadviezen en die combinatie waren voor Ter Horst een stok achter de deur. ,,Je hoefde gelukkig niet allemaal ingewikkelde apparaten te bestijgen. Daar ben ik het type niet voor,’’ lacht ze. ‘’Je merkt dat er een stuk herkenning is van mensen die kampen met overgewicht.” Ter Horst was direct enthousiast over de persoonlijke begeleiding. ,,Je bent geen nummer. En er is ook niet zo’n competitie, zodat je niet ‘een bepaald niveau’ hoeft te hebben.” Daarom is ze na de tien weken bij Get Healthy gebleven.
Ineke ter Horst is inmiddels 25 kilo lichter en voelt zich prima. ,,Temeer omdat ik die medicijnen niet meer heb,” vertelt ze. Het sporten is inmiddels onderdeel van haar manier voor leven. ,,Niet onbelangrijk, want mijn man is een echte Bourgondiër. Hij kan van niets iets maken en geniet van alle lekkere dingen. Ik kom echter al aan van niets doen.” www.get-healthy.nl