Ermelose band maakt buitenlandse toernee

ERMELO - Supervet, superleuk, supercool, supergaaf: aan superlatieven geen gebrek tijdens het gesprek met de broers Thijs en Pim van der Meulen van de Ermelose band Backgammon. Ze zijn weer terug in het land.

De mannen hebben een fantastische tijd achter de rug. Deze zomer speelden ze in Amsterdam en Almere, maar ook in België en Engeland. Vooral dat laatste heeft ‘vet veel’ indruk op de band gemaakt. ,,Simeon Pranger van Treetop Agency, die alles voor ons doet, heeft dit voor elkaar gekregen,’’ vertelt Thijs. ,,Hij doet echt alles voor ons. Supertof.’’ Engeland was een geweldige ervaring voor de band. ,,Echt het beste ding wat we ooit hebben gedaan. Het publiek is toch wel heel anders,’’ legt Pim uit. ,,Ze hebben nog respect voor de muzikant. Als we dan de laatste akkoord speelden, bleef het nog even stil en kregen dan applaus.’’ In London hebben ze twee keer opgetreden, één keer in Camden en een optreden op een oude begraafplaats. Pim van der Meulen: ,,Heel bizar, maar ook heel mooi. Twee vrienden van ons zijn mee geweest als een soort roadies, daar waren we wel heel blij mee.’’ Ondanks dat het wel spannend was vanwege de Engelse teksten, ging dit heel goed. Ze verkochten er zelfs CD’s. Thijs: ,,Tijdens ons verblijf in Engeland werden we weer gebeld of we wilden optreden in Heeten (Achterhoek). Konden we direct de dag na terugkomst weer aan de bak. Superleuk.’’

Ambitie

Naast de buitenlandse optredens kreeg de band deze zomer ook een nieuwe bassist, Maarten Hoekstra en is Thijs van der Meulen op de Herman Broodacademie gestart. ,,Het mooie is dat je daar heel erg gestimuleerd wordt om je eigen ding te doen, veel muziek te maken. Ze houden rekening met de optredens. Hoe meer je optreedt, hoe beter het eigenlijk is. Ik heb nu al veel geleerd van songwriting, je eigen nummers schrijven.’’ De Ermelose bandleden zijn behoorlijk ambitieus. ,,We willen in alle grote zalen van Nederland wel een keer spelen,’’ lacht drummer Pim van der Meulen. Zijn broer vult aan: ,,En ook wel op de grote festivals. Paradiso lijkt me erg leuk, maar dat ik dan wel ons eigen ding moet kunnen doen. Maar laat maar komen, we vinden alles leuk wat we doen.’’ De band heeft dit jaar al ruim dertig keer opgetreden. Zaterdag speelde Backgammon nog op het Blije Bietjesfestival in Harderwijk en aankomend weekend staan er ook nog drie optredens gepland. Door de vele optredens neemt de bekendheid van de band ook wel toe. Pim: ,,Dus ook de deelname aan de Grote Prijs van Nederland levert veel op, het vergroot ons netwerk. Het is ook een bevestiging dat je op de goede weg bent.’’ Vorig jaar won de band Leeways de Grote Prijs en dat betekende voor de band spelen op grote podia voor een nieuw publiek. Dat willen de mannen van Backgammon ook, daarom doen ze weer mee met de Grote Prijs. Stemmen kan hier tot 11 oktober.