'Geweldige ervaring met veel leermomenten'

ERMELO – ,,Het was fantastisch, zwaar en zenuwslopend,” reageert Marcel IJzerman na afloop van de finale van de Bocuse d’Or. Hij mocht sous-chef Gert van der Heijden vandaag assisteren bij de kookwedstrijd in Rotterdam.

Geen prijs voor de koks van het Roode Koper in Leuvenum. ,,Maar een geweldige ervaring en veel leermomenten,” zo meldt het tweetal vanuit Rotterdam. Jan Smink van De Librije heeft opnieuw de Nederlandse finale gewonnen. Het was een spannend wedstrijdspektakel met een unanieme winnaar. Smink gaat Nederland vertegenwoordigen bij de Europese Bocuse d’Or in Budapest in Hongarije in mei 2016. Daar moet het team zich samen zich kwalificeren om een ticket te verdienen voor de wereldfinale in januari 2017 in het Franse Lyon.

Titel

De internationale culinaire wedstrijd om de Bocuse d’Or is de meest vooraanstaande ter wereld. Sinds de start in 1986 door Paul Bocuse, grondlegger van de fameuze wedstrijd, is de belangstelling alleen maar toegenomen. De wedstrijden zijn beroemd geworden in de hele wereld. Elke twee jaar strijden 24 landen in het Franse Lyon om de fel begeerde titel. De wedstrijd bezorgt de winnaar maar ook andere deelnemers prestige. Alleen de allergrootste talenten kunnen een plaats in Lyon bemachtigen. Voor veel koks is en was, deelname aan de Bocuse d’Or het startpunt van nationale en internationale bekendheid en een prachtige professionele carrière. Meedoen aan een wedstrijd als Bocuse d’Or vergt de nodige training. In maar liefst vier uur en drie kwartier moeten de teams van kok en commis vanuit een kleine keukenruimte vis- en vleesgerechten bereiden en serveren op het aangegeven tijdstip. Dat vergt veel concentratie en fysieke inspanning. ,,Een hele mooie ervaring waar we weer mee verder kunnen," zo melden de twee Ermelose koks tevreden.