Sponsoren laten Crescendo oranje kleuren

ERMELO - Het nieuwjaarsconcert van muziekvereniging Crescendo was in veel opzichten verrassend. Het belangrijkste was echter dat pop- en filmmuziek op een geweldige manier ten gehore werd gebracht. Vooraf is het altijd maar afwachten hoe een harmonie orkest een James Bond song opvoert of dat het lukt om een Parijse sfeer op te roepen. In alle opzichten is Crescendo daar zaterdagavond in geslaagd.

Het begon al met het optreden van het opleidingsorkest Poco. Het blijft ongelooflijk hoeveel volume en sfeer een handjevol leerlingen kan opwekken en je ook nog doet denken dat je op een Grieks eiland rondloopt. Dirigente Hilde Versluis slaagde met haar leerlingen met glans. Daarin was de 12- jarige Joost van Asselt een opvallende verschijning met zijn trompet want tussen zijn grotere en oudere medeleerlingen stond hij volop zijn mannetje.

Jubilarissen

Voordat het grote orkest aan de slag kon, werden twee jubilarissen gehuldigd. Jan Hein van Burken en Daan van der Veen kregen de speld opgeprikt omdat ze 25 jaar muzikant zijn. Donderdagavond was Piet Ligtermoet al gehuldigd wegens het feit dat hij al zestig jaar muzikant is. Ligtermoet wilde de huldiging liever in alle rust ondergaan. De muzikant is inmiddels actief in het opleidingsorkest waarin hij zijn ervaring overbrengt aan de leerlingen. Van Burken speelt op de bas terwijl van der Veen de trompet hanteert en tijdens het concert met een aantal weergaloze solo’s zijn stempel op de avond zette.

Parijse sferen

Toen het grote orkest begon met het nummer Paris Montmartre, gebeurde er iets in de zaal. Je zag de toehoorders verrast worden door de authentieke Parijse sfeer die een aantal klarinetten en dwarsfluiten direct al deed opwekken. De toon was gezet. Wat volgde was een opeenstapeling van instrumenten die zich presenteerden. Iedereen leek aan de beurt te komen. De enige vraag die rees: ,,Hebben ze niet het beste direct al op het programma gezet want kan dit ooit beter?” My way gaf het antwoord. Normaal is het al een kippenvelnummer maar Crescendo wist er nog een schepje boven op te doen met een onwaarschijnlijke trompetsolo. Een nummer van Tom Jones bracht even rust in een zee aan emotie die na twee nummers door de zaal zweefde. Daarna gaf winnaar van het Maestroconcert 2015, Sjaak Teuwissen bijna een one-man show met het nummer Englishman in New York. Hij liet zien dat gevoel voor maat en muziek prima samen kan met een stukje entertainment.

Marjolein Kloet

De emotie schoot driedubbel de zaal in toen Crescendo met zangeres Marjolein Kloet uit Haarlem de songtitel Gabriella’s Sang ten gehore bracht. Wat een stem en wat past zo’n stem perfect bij het grote arsenaal aan instrumenten die haar ondersteunde. Dirigent Ronald Slager raakte bijna zelf in extase. Het was van ongekende klasse. Dat gold ook voor de titelsong van één van de James Bond films, The world is not enough. Kloet moest alle zeilen bijzetten om het volume van het orkest te overschrijden. Het leek wel een wedstrijdje, maar opnieuw was het van hoog kippenvelgehalt. Een medley van Jams Bond songs was het slotstuk. Crescendo zette op een onwaarschijnlijke manier een typische Bond sound neer. De conclusie was eenvoudig: de volgende film van James Bond wordt een titelsong met Crescendo en Marjolein Kloet.

'Heel Ermelo slaapt'

Na afloop marcheerden sponsors Arie van Buuren en Gert Koelewijn het podium op. Zij onthulden het nieuwe buitenshirt van Crescendo. Ook werd het nieuwe logo gepresenteerd met als titel: Crescendo, muzikaal gezicht van Ermelo. De kleur is oranje geworden met een prachtige Pauw als opvallend element.
Schilder Van Buuren was na afloop helder waarom hij het orkest steunt. ,,Wat moet je nog zeggen wanneer je dit vanavond hoort. Ik constateer wel dat heel Ermelo slaapt. Want dit had toch iedereen moeten en willen horen. Het is een prachtige club met hart voor de zaak en dat voel en hoor je terug in hun optreden. Ik ben trots om daar mijn steentje aan bij te mogen dragen.”

Groots, maar kwetsbaar

Voorzitter Adriaan Versluis liep na afloop trots als een pauw rond. Hij kreeg compliment op compliment. ,,We hebben een super goede groep. Daar ben ik echt wel trots op. We zijn kwetsbaar maar dat geldt voor elk orkest. Daarom pleit ik ook zo voor samenwerking met andere orkesten. Dat lukt steeds beter. In ons opleidingsorkest deden vanavond bijvoorbeeld ook leden van EDG mee. Een Joost van Asselt is daar een mooi voorbeeld van. Vanavond was zeker een hoogtepunt in onze geschiedenis. Daar kunnen we weer verder op borduren.” Met topper Daan van der Meer en aankomend topper Joost van Asselt, hoeft men zich in Ermelo voorlopig geen zorgen te maken. Een volgende keer puilt de zaal uit. Dat kan niet anders.