Crescendo zet zich met Maestroconcert in de kijker

ERMELO – Predikant Sjaak Teuwissen werd gisteravond, in een nagenoeg vol Kerkelijk Centrum, de nieuwe Maestro van Chr. Harmonie Crescendo. Het werd een prachtige avond met mooie emotionele muziek.

Dat de Maestroconcerten van Crescendo in populariteit stijgen bleek gisteravond wel aan de volle kerkzaal. Zo’n vijfhonderd mensen waren op het concert afgekomen: muziekliefhebbers, Crescendo-aanhangers, maar bovenal fans van de vijf Maestrokandidaten. Dat was ook wel de verwachting gezien de vele SocialMediaberichten die de kandidaten afgelopen maanden hadden verspreid. En, hoewel natuurlijk alle kandidaten Maestro’s waren - want je moet maar uit je comfortzone kunnen en willen kruipen – er kon er maar één winnen. Niet geheel onverwacht zette Teuwissen naast zijn dirigentkwaliteiten ook in op een stuk entertainment. Zo kennen velen de populaire predikant dan ook. De muziekstukken die de kandidaten gisteravond speelden waren door loting toebedeeld. Het prachtige nummer Gabriëlla’s Song, die Teuwissen had geloot en haast foutloos dirigeerde, bleek zoveel emotie bij dirigent, jury en publiek op te roepen, dat hij door dit nummer zeker de winnaar van de avond is geworden. Uiteraard mogen de orkestleden meedelen in het applaus want zij speelden elke keer op hoog niveau.

Vijf maestro’s

De spanning in the Greenroom (een parodie op de Redroom bij The Voice) nam toe toen presentator Mark Hamstra de orkestleden naar binnen haalde. Nu zou blijken of de vele oefenuren van de kandidaten vruchten zouden afwerpen. Nadat juryleden Wendy Biljard (dirigent Stedelijke Harmonie Harderwijk), Elise Walinga (Maestro 2014) en Crescendodirigent Ronald Slager hadden plaatsgenomen op het podium, mochten de kandidaten één voor één de bok bestijgen. Willemien Blankenaauw mocht het spits afbijten met My Way. Daarna kwam Sjaak Teuwissen. Hij moest eerst een klein stukje van My Way dirigeren en daarna het nummer An Englishman in New York van Sting. Teuwissen kwam geheel in stijl op met een Engelse bolhoed en zwarte paraplu. Na zijn optreden brak er een daverend applaus en gejuich uit de doorgaans stille kerkzaal op. Presentator Mark Hamstra: ,,De publieksprijs, denk ik zo.’’ Jan van den Bosch mocht eveneens een stukje My Way dirigeren en daarna zijn eigen stuk: It’s not unusual van Tom Jones. Uiteraard kon de jury het niet laten in haar commentaar aan te haken bij de politieke voorkeur van Van den Bosch. Natalie Overkamp had zich weer op een andere manier voorbereid. Ze kwam met een lichtgevende baton de bok op, immers ,,je weet maar nooit of de stroom uitvalt, dan ziet het orkest mij in ieder geval.’’ Ook deze journaliste dirigeerde een stuk My Way en daarna An Englishman in New York. Natuurlijk kwam Barber Nero de Boer ook geheel in stijl op. Hij droeg een pak met allemaal snorren. Zijn vertolking van My Way bracht weliswaar de jury wat in verwarring, maar het orkest deed wat De Boer aangaf. Hij gaf af en toe een tel extra, maar daarmee werd het volgens de jury wel een eigen vertolking.

Gabriëlla’s Song

In de pauze mocht het publiek een stem uitbrengen op een van de kandidaten, het orkest en de jury deden dat eveneens. Nero de Boer, Sjaak Teuwissen en Natalie Overkamp mochten door naar de finale. ,,Toch wel jammer,’’ reageerde Van de Bosch. ,,Ik had heel graag het tweede nummer nog willen doen. Ik had er ook wel plezier in. Vond het zo leuk.’’ Alle drie de kandidaten moesten een ander nummer dirigeren dan voor de pauze. Als extra moeilijkheid had de organisatie zangeres Marjolein Kloet ingevlogen. Daardoor moesten de kandidaten niet alleen hun aandacht op het orkest richten, maar ook op de soliste. De Boer dirigeerde The World is not Enough, een nummer van een James Bondfilm. En zeker de prachtige stem van de zangeres voegde veel toe. Teuwissen mocht Gabriëlla’s Song ten gehore brengen, de titelsong van de film As it is in Heaven. Als laatste besteeg Natalie Overkamp weer de bok om haar vertolking van het nummer The World is not Enough te doen. En ze had er enorm veel plezier in, dat straalde ze aan alle kanten uit. ,,Super gedaan, je hebt jezelf lekker vrij gegeven aan het orkest. Je sprankelde,’’ gaf de jury haar mee. Uiteindelijk werd Sjaak Teuwissen Maestro Crescendo 2015. ,,Ik wordt er stil van, weet even niet wat ik moet zeggen,’’ sprak Teuwissen. En dat gebeurt niet zo vaak. ,,Ik had het niet verwacht dat ik zoveel plezier zou hebben in het dirigeren. Daarom had ik in eerste instantie ook ‘nee’ gezegd. Daarnaast heb ik natuurlijk een prachtig nummer mogen dirigeren. Ik heb ook wat met Gabriëlla’s Song.’’