‘Beslissing Vérian komt niet onverwacht’

ERMELO - Vérian heeft ruim honderd cliënten in de gemeente Ermelo. In deze gemeente heeft Vérian de meeste mensen aan wie zij zorg verlenen. De dienstverlening voor wat betreft de huishoudelijke hulp stopt per 1 juli.

De gemeente heeft op korte termijn overleg over de overgang van de cliënten naar de andere aanbieders voor hulp bij het huishouden. De cliënten hebben hierbij keuzevrijheid van welke organisatie zij de hulp willen ontvangen. ,,Overstappen is geen probleem, er is voldoende capaciteit bij de overgebleven aanbieders,” bevestigt Alma Knol- van Maanen, senior adviseur Regio Noord-Veluwe.

Tarieven

Het afgelopen jaar zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor de hulp bij het huishouden. Vérian is een van de zorgaanbieders waar de Noord-Veluwse gemeenten een contract mee hebben afgesloten. In de contracten met de zorgaanbieders zijn tarieven vastgelegd. Ook is daarin afgesproken dat er een zogenoemd transformatieplan zou worden opgesteld. Daar ziet Vérian van af, omdat de organisatie tot de conclusie is gekomen dat 'de kosten hoger zijn dan de opbrengsten in deze regio'. Volgens Knol kan dit te maken hebben met de leeftijd van medewerkers waardoor zij in een hogere salarisschaal vallen. ,,Dit was ook het geval bij TSN,” aldus Knol.
Vrijdag al liet wethouder Laurens Klappe weten dat de beslissing van Vérian om het contract te beëindigen niet onverwacht kwam. Wel de aangekondigde ontslagen en de klacht over de gehanteerde tarieven. ,,We hebben in het verleden de prijzen in overleg met hen en andere aanbieders vastgesteld. Daar konden ze op intekenen en daar heeft Vérian gewoon aan meegedaan,” meldde de wethouder vrijdag.