Bakwedstrijd levert sHeerenlootje op

ERMELO – Vanmiddag werd in Het Keerpunt op ’s Heeren Loo de bakwedstrijd Heel ’s Heeren Loo Bakt, gehouden. Van de vijftien ’s Heeren Loo locaties in Nederland, deden er dertien mee. Michiel Sloff, winnaar van de Kerst Heel Holland Bakt mocht alle taartjes proeven. Winnaar werd het team De Koekenbakkers uit Monster.

De winnaars van Heel ’s Heeren Loo Bakt moeten vanaf morgen stevig aan de bak. Hun gebakje, vanaf nu het sHeerenlootje genaamd wordt op 3 maart aan alle medewerkers, cliënten en vrijwilligers aangeboden. En dat zijn er enkele tienduizenden! Michiel Sloff is een bekende Nederlander geworden na zijn deelname aan de laatste serie van Heel Holland Bakt en de Kerstspecial, die hij wist te winnen. ,,Het is geweldig leuk. Het is de eerste keer dat ik zoiets doe, en dan in zo’n setting. Geweldig. Iedereen is enthousiast en ik ben al zo’n honderd keer gevraagd om op de foto te gaan. Ik wordt er zelfs een beetje verlegen van,’’ lacht Sloff. Hij loopt genietend door de sporthal, die voor vandaag is omgetoverd tot een heuse bakkerij. Voor iedereen heeft hij aandacht en geeft her en der tips. ,,De meesten vinden dat ook juist fijn, hoewel sommigen daar niet van gediend zijn.’’ De Heel-Holland-Bakt-bakker is nogal van de specifieke smaken, en daar mag hij vandaag ook op jureren. ,,We hebben een verdeling gemaakt tussen de juryleden en ik doe de smaak en smaakcombinaties.’’ Michiel Sloff is evenals zijn voorgangers bezig met een eigen bakboek. ,,Ik richt me daarin speciaal op smaak en specerijen. Ik probeer recepten te maken die voor iedereen te maken zijn, maar altijd lekker. Ik laat zien dat er met verschillende bodems en crèmes veel combinaties mogelijk zijn. Ik leer je eigenlijk variëren.’’

Zandtaartje

De deelnemers Soesterkwartier staan zenuwachtig te wachten bij hun creaties. Hun taartje ligt op een schaal die is versierd met paarse bloemen. ,,We komen van Groot Emaus uit Soest, daarom heten we natuurlijk ook Soesterkwartier,’’ legt Annuschka uit. Met haar collegabakkers Sabine en Vincent hebben ze het recept zelf bedacht en zeker een keer of drie, vier uitgeprobeerd. ,,Het bestaat uit kokosmelk, kleine stukjes kokos, chocoladepuree en merengue. En het is heel lekker,’’ glundert ze. De dames van De Bovenkamer uit Ermelo zijn gewend aan bakken. Ze werken alle drie bij de taartservice van ’s Heeren Loo in Ermelo en weten natuurlijk waar ze over praten. Miranda: ,,Op het zandtaartje zit chocoladecrème met boter en hazelnoot en een echt viooltje als decoratie.’’ Haar collega Saskia geeft aan dat ze vooral goed slagroomtaarten kan bakken, maar dit is ook leuk.

Raad van Bestuur

Ook Kees Erends, lid van de raad van bestuur van ’s Heeren Loo, zat vandaag in de jury. ,,Dit jaar staat volledig in het teken van het 125-jarig bestaan van ’s Heeren Loo. Vandaag, 3 februari 1891 werd Geurt opgenomen, hij was de eerste bewoner. De officiële stichting ’s Heeren Loo werd op 3 maart opgericht. Daarom hebben we op heel ’s Heeren Loo, op die datum een groot familiecongres. Op die dag krijgen dan ook iedereen een sHeerenlootje. De bakwedstrijd is door het personeel bedacht en het winnende taartje wordt het hele jaar door geserveerd, bij congressen, familiedagen en andere jubileumactiviteiten. Ik moet daarom vooral letten of het praktisch haalbaar is dat dit taartje in heel grote oplage gemaakt kan worden.’’

Winnaar

Om 15.00 uur moesten alle teams hun taartje presenteren aan de jury. Een spannend moment, want het taartje mocht niet vallen. De vier juryleden sneden het taartje door en beoordeelden deze op originaliteit, smaak en of het taartje gaar was. Een van de teams presenteerde hun gebakjes in gepureerde vorm. Dit hadden ze bedacht omdat niet alle cliënten van ’s Heeren Loo goed konden kauwen. Een topidee, vond de jury. Helaas was dit taartje niet de winnaar. Dat was de creatie van het team De Koekenbakkers uit het Zuid-Hollandse Monster. Het taartje bestaat uit botercr1eme met aardbeien. Alle deelnemers gingen met een beker en een speciaal keukenschort naar huis. En vanaf vandaag is er, naast de Bossche Bol en Ermelootje ook een sHeerenlootje!