Ermelo vangt tachtig minderjarige asielzoekers op

ERMELO – Binnenkort zullen de deuren van De Hooge Riet open gaan voor de opvang van maximaal tachtig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV). Burgemeester André Baars heeft dit dinsdagmiddag aan de pers meegedeeld. Vrijdagavond is er een informatieavond voor belangstellenden in het gemeentehuis.

Eerder al gaf het college aan open te staan voor de opvang van vluchtelingen. ,,Maar wij konden niet voldoen aan de vraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om een locatie beschikbaar te stellen voor 600 vluchtelingen,” vertelde burgemeester André Baars eind vorig jaar. ,,Wij willen graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de opvang van mensen die vluchten voor oorlog en geweld.” De gemeenteraad is in eerdere instantie al akkoord gegaan met de opvang van vluchtelingen in de gemeente Ermelo. Daarvoor is ook al een bedrag vrijgemaakt.

Monument

Dinsdag werd bekend dat het COA in overleg met de gemeente en GGz Centraal heeft gekozen voor De Hooge Riet als opvanglocatie. Al eerder is er over dit gebouw gesproken, maar toen heeft het COA deze locatie zelf afgewezen. Het Rijksmonument uit 1939 staat al enkele jaren leeg en heeft wel de mogelijkheid voor kleinschalige noodopvang en dat sloot aan bij de behoefte van het COA. Het gebouw is relatief eenvoudig bewoonbaar te maken. ,,Alle noodzakelijke voorzieningen zijn in dit gebouw aanwezig, maar er moet nog wel het een en ander worden aangepast,’’ zegt Martin Bijker, directeur bedrijfsvoering van GGz Centraal, locatie Veldwijk. ,,De Hooge Riet staat natuurlijk nog te koop en dat blijft onveranderd. Gezien de afgelopen periode is het vermoeden dat dit op korte termijn niet verkocht gaat worden. We moeten dus ook blijven nadenken over een definitieve bestemming van dit gebouw.’’ Hoewel De Hooge Riet onderdak gaat bieden aan vluchtelingen, blijft de achterzijde, waar in Hoogstede de kantoren zitten, nog gewoon in gebruik.

Voogdij

Burgemeester André Baars gaf aan dat de gemeente pas gisteren met het COA rondgekomen is dat er alleenstaande minderjarige vreemdelingen gaan worden gehuisvest in De Hooge Riet. ,,Het wordt een noodopvang voor maximaal tachtig jongeren, zowel jongens als meisjes, in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Het gaat om een periode van een half jaar, met eventueel te verlengen met nog een half jaar. Deze jongeren vallen onder de voogdij en moeten ook naar school. Het COA is nog aan het onderzoeken waar deze jongeren lessen gaan volgen.’’ Baars kon nog geen termijn noemen waarop de AMV’s naar Ermelo komen. ,,Dat is zaak van het COA. Iedereen is nu druk met de voorbereidingen. ’’ Als de jongeren in Ermelo arriveren, hebben ze drie weken de tijd om tot rust te komen en dan start de asielaanvraag. Wanneer deze jongeren dan een status krijgen, zullen ze gaan verhuizen naar een andere kleinschaliger opvang.’’ In De Hooge Riet komt er begeleiding vanuit het COA en is er 24 uur per dag, zeven dagen per week toezicht op deze jongeren.

Vrijwilligers

Eerder deze week zijn de omwonenden van De Hooge Riet al geïnformeerd en vrijdag 19 februari is er van 19.00 uur tot 21.00 uur in het gemeentehuis een informatiebijeenkomst voor alle inwoners van Ermelo. Baars: ,,Er zullen informatiestands zijn waar mensen zich ook kunnen opgeven om vrijwilliger te worden in De Hooge Riet.’’ Het is nog niet duidelijk wanneer de AMV’s zullen arriveren in Ermelo. Feit is dat er vanaf 1 april meer locaties nodig zijn omdat vakantieparken in het land zich weer gaan richten op recreanten. ,,Maar, dat wil niet zeggen dat 1 april de datum is voor ons. Dit is immers vooral een zaak van GGz Centraal en het COA,’’ geeft Baars aan. Er blijft vanuit het COA nog steeds vragen komen voor meer locaties. Baars: ,,We blijven meekijken, maar er is binnen onze gemeente al aardig geïnventariseerd en zoveel leegstaande gebouwen voor opvangplekken zijn er niet meer voor handen. Wij hopen met het beschikbaar stellen van De Hooge Riet een bescheiden bijdrage te leveren aan het verlichten van de schrijnende situatie waarin de vluchtelingen verkeren.’’ Meer info is te vinden op de gemeentelijke website: www.ermelo.nl/noodopvang     (video: Marlies Geurink)