Vader en zoon winnen onvergetelijke reis

ERMELO - Sneeuw, ijs en een temperatuur die kan dalen tot min 40 graden celsius. Dat waren de uitdagende factoren van de reis waar de Ermelose Bob en Niek Lebbink ja tegen zeiden; een tocht naar het uiterste puntje van het Europese continent, de Noordkaap.

Vader en zoon Jebbink maakten de reis van ruim 7000 kilometer in acht dagen. Hun verhaal nadien is net een jongensboek. ,,Het avontuur begon al bij de voorbereidingen,” vertelt Bob. ,,Ik wilde qualitytime met mijn zoon Niek en stelde voor deze reis te maken.”Een reis met een wedstrijdelement. Het tweetal kreeg bij de start de eerste coördinaten. ,,maar je moest ook berekeningen maken om de ideale tijd te rijden,”vertelt Niels, die het niet nalaten kan het rijgedrag van zijn vader te imiteren. De twee vertellen vervolgens in geuren en kleuren over een aanhouding in Polen. ,,Mijn vader had te hard gereden en de politie hield hem staande. Voorzichtig heeft hij geld geboden in ruil om door te kunnen rijden, want we zaten toch in een wedstrijd. Mijn vader is een ervaren rijder. Ik heb daar veel van geleerd. Het gaf echt een kick.” Toch was de aanhouding voor beiden wel een spannend moment, maar gelukkig liep het goed af.

Thuisfront

De Ermeloërs kwamen in Helsinki als eerste aan. ,,We konden bonuspunten scoren door met iemand van de bemanning op de foto te gaan,” vertelt Niek. ,,De meesten maakten foto’s met de crew, maar wij hadden bedacht om met de kapitein aan het roer een foto te maken. En dat vond hij goed. Daarmee kregen we een hoge score en stegen we in het klassement.” De Lebbinks gingen vervolgens voor de winst. ’s Nachts moesten ze soms doorhalen om genoeg kilometers te maken. Maar ook bleef er genoeg tijd over om te genieten. ,,We zijn met sneeuwscooters over ijswegen gegaan, we hebben rendieren en elanden gezien en zijn met een ijsbreker op pad geweest.” Bob en Niek hebben zelfs gezwommen tussen de ijsschotsen. En het thuisfront hield hen via gps in de gaten. ,,Er was zelfs een goede vriend die ons waarschuwde als andere deelnemers ons op de hielen zaten.”

Catamaran

Vlak voordat de twee hun doel bereikten, moesten ze door de bijna 6875 m lange en 212 m diepe Noordkaap Tunnel. ,,En aan het eind zat een grote deur, dicht..." Niek Lebbink vertelt hoe ze stonden te wachten en poogde de deur te openen. ,,Bleek dat we iets verder door moesten rijden naar een sensor. Echt een meter verder. En toen konden we weer doorrijden." De 24-jarige Niek had al een hele goede verstandhouding met zijn vader, maar deze reis heeft hen nog dichter bij elkaar gebracht. ,,Een aantal jaren geleden, Niek zat toen in de pubertijd, kocht ik een catamaran om het Rondje Texel te maken. Iedere zondag gingen we zeilen. Daardoor was er altijd ruimte voor elkaar en kende je elkaars kwetsbaarheden.” Bob en Niek realiseren zich hoe waardevol dit is. Juist omdat ze zo op elkaar zijn ingespeeld en gebruik hebben gemaakt van elkaars kwaliteiten zijn ze ook als eerste in de strijd geëindigd. ,,Deze ervaring ga ik nooit meer vergeten,” zegt Niek terwijl hij een enorme trofee, opgebouwd uit auto-onderdelen, toont. ,,Sterker nog,” vult zijn vader aan ,, dit gaat hij later zelf ook met zijn kinderen doen!”