Een bijzondere middag op de kazerne

ERMELO - Voor de tweede keer werd op de Jan van Schaffelaerkazerne de traditionele Passing Out van de KMS gehouden. De onderofficieren die hun opleiding voltooid hebben, ontvingen onder groot ceremonieel hun diploma.

Het was vandaag op meerdere terreinen een bijzondere Passing Out. In de eerste plaats mocht de commandant van de KMS, kolonel Ad Wagemakers, voor de eerste keer in zijn functie de Passing Out doen. In de tweede plaats was Luitenant-generaal Mart de Kruif, commandant Koninklijke Landmacht, als hoogste militair aanwezig. Het kon nog net voor het einde van zijn actieve diensttijd bij Defensie. Maar, helemaal bijzonder was het dat er voorafgaande aan de ceremonie de gerestaureerde bataljonstrommen aan burgemeester André Baars werden overhandigd, die ze op zijn beurt direct doorspeelde aan Kolonel Wagemakers.

Bataljonstrommen

Dinsdag publiceerde Ermelo van Nu al een artikel over de bataljonstrommen, maar vandaag zijn ze pas echt in het bezit van de Jan van Schaffelaerkazerne. Een bijzonder moment, vooral voor de twee oud-militairen die er zoveel tijd en energie in hebben gestoken om ze naar Ermelo te halen en te restaureren. Voor Ermelo een bijzonder moment omdat deze dieptrommen in 1939 een cadeau waren van de Ermelose bevolking aan de kazerne. Vandaag staan ze weer te pronken waar ze horen.

Diploma

Vervolgens mochten zes klassen onderofficieren, in aanwezigheid van hoge en lagere militairen, familie en vrienden en andere genodigden hun diploma’s en certificaten in ontvangst nemen. Er waren drie klassen van de Primaire Vorming, twee klassen van de Secundaire Vorming en een klas Tertiaire Vorming. ,,Een leven lang leren,’’ zoals kolonel Wagemakers dit aangaf.